Никола Пејаковић за “Глас Српске”: Сваки дах мора бити дијалог са Богом

Миланка Митрић
Никола Пејаковић за “Глас Српске”: Сваки дах мора бити дијалог са Богом

Музичар, редитељ, сценариста и глумац Никола Пејаковић Коља, недавно је објавио нови албум “4 прста”.

Тим поводом, разговарали смо с њим о албуму, али и о раду новим пројектима - серији и представи.

ГЛАС: Шта је све стало у ових 19 пјесама и албум “4 прста”?

ПЕЈАКОВИЋ: Стало је пуно тога. Неко вријеме, скоро 10 година, Београд, Требиње, Бањалука, неке емоције, нека стања, муке и среће. Што рече један јунак из серије “Вратиће се роде”: Ако има нечега после смрти, то мора да је музика. Ми и Господа славимо пјесмом, уз струне, гласом. “4 прста” је, у ствари, исповијед. Сваки дах мора бити дијалог са Богом.

ГЛАС: Да ли је овај албум можда Ваш најбољи албум до сада?

ПЕЈАКОВИЋ: Јесте. Али, можда није на мени да то кажем. То нека кажу други или не кажу. Мени јесте најдражи.

ГЛАС: Колико Вам је важно прихватање код публике? И да ли су Вам уопште важна очекивања публике?

ПЕЈАКОВИЋ: Кад човјек крене да свира, да наступа пред људима, тада се суочава са њима, директно, очи у очи, и тек тада комплетира свој однос са слушаоцем. Тако и ја, сад ми је важно да чујем шта људи мисле о том албуму, да га чујем како га они чују. Раније, нисам баш марио за то, али ми је, ипак, било важно да то дође до људи. Кад видите да ваша пјесма утиче на нечији живот, драматично утиче, осјетите велику одговорност.

ГЛАС: Мислите ли да један умјетник мора да унесе своје “ја” у све што створи или може то да оствари са неке дистанце? Има ли смисла стварање у којем се избјегава лични уплив, остављање себе у стихове, пјесме, албум?

ПЕЈАКОВИЋ: Не разумијем како може другачије. Л. Ф. Селин је рекао тачно: Умјетник нема шта друго да ради, него да рашири своју кожу, па шта испадне.

ГЛАС: Змајеви стихови су присутни у неколико пјесама на овом албуму? Због чега сте одабрали баш њега?

ПЕЈАКОВИЋ: Случајно сам имао испред себе неке сликовнице, са пјесмама за дјецу. Био сам у шоку, колико су дубоке и драматичне, узбудљиве. И онда сам, полако, спајао њега и себе. Мени је Змај и као дјетету био важан, и драго ми је да сам и сад, са 50, опет са њим, у колу.

ГЛАС: Можемо ли да очекујемо неки концерт у скорије вријеме?

ПЕЈАКОВИЋ: У Комбанк дворани, бивши Дом синдиката, 10. новембра, почињемо турнеју. И Бањалука ће доћи на ред, убрзо.

ГЛАС: На Фестивалу филмског сценарија у Врњачкој Бањи сте освојили треће мјесто за филм “Месо”? Како коментаришете успјех овог остварења, те запажености на многим регионалним и међународним фестивалима? Да ли сте то очекивали?

ПЕЈАКОВИЋ: Срећан сам, али нећу бити задовољан док год се у Српској не среди стање у кинематографији, каква год она била. Морамо једном схватити: Не могу незналице и неуки да воде министарства. Могу, видимо то, али то је погубно за народ и будућност наше дјеце.

ГЛАС: “Босонога продукција” је недавно потписала и уговор о копродукцији наставка серије, односно “Костију”. Шта очекујете од ове сарадње и шта публика може да очекује од наставка трилогије?

ПЕЈАКОВИЋ: Добиће нешто што не очекују. Нама је кључна ствар да ако нас већ не подржава наша држава, да нас подржи Србија. И хвала јој. Јавно кажем, хвала Србији и РТС-у и хвала свима који су нам пружили руку. Наравно, то су све наши пријатељи и сарадници, и само тако се стварају специјалне везе са Србијом, а не неким сувим уговорима и блиједим, неувјерљивим договорима.

ГЛАС: Можемо ли да очекујемо нешто ново од Вас, што се тиче позоришних представа? Какви су Вам тренутни планови на том пољу?

ПЕЈАКОВИЋ: Тренутно, у позоришту су радови, нека врста реновирања, колико видим. Кад се све то заврши, ући ћемо у пробе представе по тексту Иве Брешана - “Представа Хамлета у селу Мрдуша Доња”. Велики и значајан текст, кључна комедија једног времена, камен међаш југословенске послијератне комедиографије. Ово је врло компликован и велики пројекат и захтијева мир, позоришну атмосферу и стабилан рад, не може да се ради на брзину.

Демофест

ГЛАС: Били сте члан жирија на овогодишњем “Демофесту”. Какви су Ваши свеукупни утисци, што се овогодишњих бендова и побједника тиче?

ПЕЈАКОВИЋ: То је наш најзначајнији фестивал. Он држи висок ниво, и организациони и умјетнички. Популарна, рокенрол музика, није пука забава, зато се мора радити врло пажљиво. Није добро што нема директну, јавну, финансијску помоћ институција ове државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана