Никола - Коља Пејаковић уочи премијере Зоолошке приче: Умјетник је увијек између патетике и тешке истине

Александра Маџар
Никола - Коља Пејаковић уочи премијере Зоолошке приче: Умјетник је увијек између патетике и тешке истине

Бањалука - Фасцинантна је та моћ умјетности, у једном тренутку нас спасава, да нас истина не би сломила, а у другом нам ту исту истину пљуне у лице, као опомену истиниту и горку. Сусрет са не баш тако лијепом стварности, десиће се и у Народном позоришту РС у новогодишњој ноћи када се шминкамо надањима и свечану одјећу облачимо њима у част, гдје ће премијерно бити изведена чувена "Зоолошка прича".

  Цијењени умјетник Никола - Коља Пејаковић, своју визију комада Едварда Олбија оживио је редитељском палицом, а за "Глас Српске" подијелио је неке своје мисли уочи премијере заказане за 31. децембар у 20.30 часова на сцени "Петар Кочић".

Олби је  написао кратак, али слојевит, комад који се бави проблемима људске изолације, усамљености, класне диференцираности и опасношћу од резигнираности унутар друштва, а његова прича Пејаковићу је послужила само као сиже и мотив.

- Овај комад је, данас, класика. Врло тачно и прецизно говори о урушавању односа међу људима, о раслојавању друштва и губљењу осјећаја за другог, за опште; о лажима и лицемјерју - прича он.

Како је вијест да је премијера у новогодишњој ноћи публици у Бањалуци била необична идеја, али не и изненађујућа, јер се везује за име овог великог ствараоца, он је објаснио један од могућих разлога зашто баш тај дан.

- Па, ако и постоји разлог да се ово премијерно одигра 31. децембра, онда је то чињеница да је Нова година управо један од тих баналних, идиотских празника, када људи троше паре, пију, ждеру и прослављају сопствену пропаст - објашњава Пејаковић.

У неколико посљедњих комада које је радио у бањалучким театрима, Пејаковић се трудио да исприча приче са којима се свакодневно сусрећемо на нашим улицама, иза наших кућних врата. Нешто слично публику очекује и овај пут.

- Ово је дио покушаја да кроз серију адаптација, разријешим неке сопствене дилеме и проговорим о стварима које ме муче; нас муче; а тичу се овог пропалог друштва обавијеног смрадом провинцијализма; простора натопљеног простаклуком - истакао је Пејаковић.

Бити умјетник, наглашава, увијек је једнако тешко.

-  Увијек је једнако тешко, ако не рачунамо ратна и бурна времена, када постоји и физичка угроженост. Умјетник је увијек између патетике и тешке истине. Лако склизне у банално, ако је неискрен. Али, само дилетантима све иде од руке: они све знају и најпаметнији су - додао је он.

На позоришној сцени Пејаковићеву идеју кроз глумачке креације донијеће Александар Стојковић и Жељко Стјепановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана