Nikola Đuričko za Glas Srpske: Umjetnost na neposredan način pokreće promjene

Aleksandra Glišić
Nikola Đuričko za Glas Srpske: Umjetnost na neposredan način pokreće promjene

Banjaluka - Nisam siguran da može umetnost neposredno da utiče na društvo i nisam siguran da je iskreni doživljaj umetnosti ograničen ili potpomognut uzrastom, ali sam siguran da može na pojedinca da ostavi trag ili da pokrene neke procese u čoveku.

Možda promenjeni pojedinac može da promeni društvo tako da umetnost na neki neposredan način pokreće promene.

 

Rekao je ovo za "Glas Srpske" popularni glumac Nikola Đuričko, koji će večeras u 20 časova u Banjaluci premijerno izvesti komediju "Sve što ste oduvek hteli da znate o Džoniju, a nikada niste smeli da ga pitate".

Početak predstave najavljen je za 20 časova, a Đuričko gostuje u organizaciji banjalučke "Kvin estrade". Glumac kaže da, kada je napunio 40 godina, kao jednu od rođendanskih odluka donio je da napravim svoj stendap šou.

Prvi put taj šou će izvesti upravo pred banjalučkom publikom kojoj poručuje da bez ikakvih očekivanja dođe na predstavu.

- Najbolje je da publika ništa ne očekuje i siguran sam da će se divno provesti. Znate, kada imate očekivanja na neki način ste se zatvorili u ograničenost ispunjenja ili neispunjenja vašeg očekivanja. Dakle, sve se onda svodi na to da li ste pogodili svojim očekivanjem i ta aprijorna pamet nije bezgranična. Nasuprot tome, kada krenete na nastup bez mnogo kalkulacija, samo na osećaj da vam se ide, čak i prosečan nastup će vas razveseliti, a da ne pričamo o beskrajnim mogućnostima da nastup bude van svakog očekivanja. Što reče onaj čiča na Ibarskoj magistrali: "Sa skepsu nemo’ mi ulazite u kafanu" - kaže glumac koji je osvojio publiku brojnim ulogama u različitim žanrovima.

Snimio je filmove, TV serije, a na pozorišnim daskama takođe je kreirao mnogo različitih likova.

Poslije svih tih godina iskustva izdvaja šta je za njega najteže, a šta smatra ljepšom strana glumačkog posla.

- Najkomplikovanije je čekanje, odlazak na set, presvlačenje, čekanje, smrzavanje, znojenje, davanje intervjua, odlasci na televizije i uopšte sve te prateće aktivnosti koje čine 90 odsto vremena jednog glumca. A omiljeno mi je da nastupam, da igram sa kolegama scene koje smo genijalno rešili i koje razumemo - priznaje Đuričko.

Poslije iskustva koje je stekao generalno je promijenio stav prema poslu kojim se bavi.

- Nemam više vremena za priželjkivanja i ako nešto želim da igram moraću to sam sebi da organizujem. Mislim da sam mnogo ranije trebalo da zauzmem ovakav stav - smatra Đuričko.

Primjećuje da nijedno vrijeme nije sjajno za umjetnost.

- Međutim, ovo vreme u kome živimo nije sjajno ni za jednog poštenog čoveka nevezano za profesiju ili životno opredeljenje. Jedino je za utehu da nam je tako bilo oduvek pa se ne sekiramo preterano - ističe Đuričko.

Sada je potpuno koncentrisan na komediju sa kojom gostuje u Banjaluci i uskoro ne planira nešto novo da radi.

- Pa ovaj moj stendap je naj naj najnoviji projekat… vama novinarima nikad dosta senzacija - rekao je kroz smijeh Đuričko.

Pitanja

- Šta sam morao da pevam u prvom razredu? Kako sam izgubio četrdeset klinaca? Za koliko sam prodavao putovanja na Havaje? Zašto sam nosio helanke? Kako sam dobio dva nagradna izlaska u grad? Šta nikada nemojte da stavljate u oči? Ovo su samo neka od pitanja kojima se bavim u svojoj komediji - poručio je Nikola Đuričko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana