Никола Ђуричко за Глас Српске: Умјетност на непосредан начин покреће промјене

Александра Глишић
Никола Ђуричко за Глас Српске: Умјетност на непосредан начин покреће промјене

Бањалука - Нисам сигуран да може уметност непосредно да утиче на друштво и нисам сигуран да је искрени доживљај уметности ограничен или потпомогнут узрастом, али сам сигуран да може на појединца да остави траг или да покрене неке процесе у човеку.

Можда промењени појединац може да промени друштво тако да уметност на неки непосредан начин покреће промене.

 

Рекао је ово за "Глас Српске" популарни глумац Никола Ђуричко, који ће вечерас у 20 часова у Бањалуци премијерно извести комедију "Све што сте одувек хтели да знате о Џонију, а никада нисте смели да га питате".

Почетак представе најављен је за 20 часова, а Ђуричко гостује у организацији бањалучке "Квин естраде". Глумац каже да, када је напунио 40 година, као једну од рођенданских одлука донио је да направим свој стендап шоу.

Први пут тај шоу ће извести управо пред бањалучком публиком којој поручује да без икаквих очекивања дође на представу.

- Најбоље је да публика ништа не очекује и сигуран сам да ће се дивно провести. Знате, када имате очекивања на неки начин сте се затворили у ограниченост испуњења или неиспуњења вашег очекивања. Дакле, све се онда своди на то да ли сте погодили својим очекивањем и та апријорна памет није безгранична. Насупрот томе, када кренете на наступ без много калкулација, само на осећај да вам се иде, чак и просечан наступ ће вас развеселити, а да не причамо о бескрајним могућностима да наступ буде ван сваког очекивања. Што рече онај чича на Ибарској магистрали: "Са скепсу немо’ ми улазите у кафану" - каже глумац који је освојио публику бројним улогама у различитим жанровима.

Снимио је филмове, ТВ серије, а на позоришним даскама такође је креирао много различитих ликова.

Послије свих тих година искуства издваја шта је за њега најтеже, а шта сматра љепшом страна глумачког посла.

- Најкомпликованије је чекање, одлазак на сет, пресвлачење, чекање, смрзавање, знојење, давање интервјуа, одласци на телевизије и уопште све те пратеће активности које чине 90 одсто времена једног глумца. А омиљено ми је да наступам, да играм са колегама сцене које смо генијално решили и које разумемо - признаје Ђуричко.

Послије искуства које је стекао генерално је промијенио став према послу којим се бави.

- Немам више времена за прижељкивања и ако нешто желим да играм мораћу то сам себи да организујем. Мислим да сам много раније требало да заузмем овакав став - сматра Ђуричко.

Примјећује да ниједно вријеме није сјајно за умјетност.

- Међутим, ово време у коме живимо није сјајно ни за једног поштеног човека невезано за професију или животно опредељење. Једино је за утеху да нам је тако било одувек па се не секирамо претерано - истиче Ђуричко.

Сада је потпуно концентрисан на комедију са којом гостује у Бањалуци и ускоро не планира нешто ново да ради.

- Па овај мој стендап је нај нај најновији пројекат… вама новинарима никад доста сензација - рекао је кроз смијех Ђуричко.

Питања

- Шта сам морао да певам у првом разреду? Како сам изгубио четрдесет клинаца? За колико сам продавао путовања на Хаваје? Зашто сам носио хеланке? Како сам добио два наградна изласка у град? Шта никада немојте да стављате у очи? Ово су само нека од питања којима се бавим у својој комедији - поручио је Никола Ђуричко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана