Неуобичајена промоција дјела Олгице Цице и Василија Маслеше у селу Туље

Р. Ми.
Неуобичајена промоција дјела Олгице Цице и Василија Маслеше у селу Туље

Бањалука - У амбијенту помало неуобичајеном за одржавање културних манифестација, на старом сеоском гумну у селу Туље, одржане су двије културне манифестације, чула се поезија, проза, звуци гитаре и гусала.

Оно што је заједничко за ауторе ових промоција, успјешну књижевницу Олгицу Цице и Василија Маслешу, 83 годишњег човјека изузетне енергије и учесника бројних културних акција и акција у вези са просперитетом друштва у цјелини, је то да су животно везани за село Туље. Отуда и не чуди што су се одлучили да баш на овом мјесту представе свој рад.

У првом дијелу промоције промовисана је монографија "Туље и Мркоњићи - села у Поповом пољу" приређивача Василија Маслеше.

- Аутор је на посебан начин везан за ова мјеста, менталитет, људе и обичаје, описује вјерске, просвјетне, политичке и економске прилике на овим просторима - рекао је на промоцији рецензент монографије Рајко Танасијевић.

О стваралаштву Олгице Цице говорио је професор Радослав Милошевић, а дијелове из књига и стихове је, уз клавирску пратњу Мише Брборића, говорио Жељко Милошевић. Професор Милошевић је рекао да је Удружење књижевника РС инсистирало на промоцији радова поводом деценијског успјешног рада Олгице Цице. На старом гумну било је присутно готово стотињак Требињаца, али и мјештана Туља и осталих поповопољских села. Како и шта учинити да их толико свакодневно буде у Туљу, озбиљно је питање. Како рекоше мјештани Туља, питање свих питања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана