Непозната дjела славног сликара случајно пронађена у Ватикану

Агенције
Непозната дjела славног сликара случајно пронађена у Ватикану

Два платна италијанског ренесансног сликара и архитекте Рафаела откривена су током рестаурације једне од 1.400 просторија Ватиканских музеја, које сачињавају веома важну музејску цjелину, а налазе се у Ватиканској палати.

Сматра се да је Рафаело Санти да Урбино насликао два алегоријска лика који представљају "Пријатељство и Правду" недуго прије смрти 1520, када је имао 37 година.


Из Ватикана је саопштено да су дјела пронађена у једној од Рафаелових соба, које носе тај назив јер су украшене величанственим Рафаеловим фрескама. Прва међу њима је Константинова соба (Stanza di Conctantino) у којој је представљена легенда о Константиновом животу.

"Сигурни смо да је платна осликао велики Рафаел", рекао је ватикански музејски рестауратор Фабио Пиаћентини. Професор Арнолд Неселрат, историчар умjетности Ватиканских музеја, потврдио је да су та два уља на платну "доста квалитетније насликана од осталих дjела".

Историчари умjетности закључили су да Рафаел у Константиновој соби није успио да доврши ниједну фреску, али је до преурањене смрти израдио све цртеже. Прву фреску, "Указање Крста", која представља Константинову побједу над Максенцијем код Рима 312. године насликао је његов ученик Ђиулио Романо након Рафаелове смрти.

Рестаурација Рафаелових соба, која је започела у марту 2015. године, требало би да буде довршена слиједеће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана