Neobična promocija romana Tihomira Levajca: Sudbina srpskog naroda kao opomena

Aleksandra Madžar
Neobična promocija romana Tihomira Levajca: Sudbina srpskog naroda kao opomena

Banjaluka - Pravo osvježenje na domaćoj književnoj sceni bila je promocija romana "Brod koji nije plovna lađa" Tihomira Levajca, na kojoj je publika imala priliku da uživa u inspirativnoj književnoj predstavi.

Roman koji je u utorak uveče predstavljen u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra, koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, privukao je pažnju čitalačke publike. U vijećnici su pred prisutnima "oživjeli" likovi iz romana koje su tumačili glumci Radenka Ševo, Dragoslav Medojević i učenik banjalučke Gimnazije Severin Kesić. Zanimljiv dijalog vođen je između autora i njegovog prijatelja Mirka Ljubanića, koji je pročitao roman, zapisao bilješke u svoju svesku, kojima oštro kritikuje Levajca. Originalna intelektualna prepirka oduševila je sve prisutne. Djelo je objavljeno kao jedan od pet najboljih romana autora iz Republike Srpske u okviru konkursa "Zlatna sova" Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS.

Recenzent romana, književnik Mirko Vuković, rekao je da je pred zaljubljenicima u pisanu riječ duhovito i snažno ispričana priča.

- To je štivo sa karakterom, britko, humoristično, jetko i gorko, štivo osobenog i prepoznatljivog žiga majstora, jer je Levajac odavno prepoznat po originalnom izrazu za koji je veliki Milorad Pavić povodom prvog Levajčevog romana rekao da je on već na početku karijere postigao ono za čim neki pisci tragaju čitavog života - prepoznatljiv rukopis i svoju, osobenu rečenicu - naglasio je Vuković.

Posebnim književnim jezikom opisao je da je slika lađe nasukane na neki brežuljak sa jedrima punim jalovog vjetra jedna od onih literarnih slika koje ostaju zauvijek u pamćenju, i to kolektivnom.

- Naslov romana ne može da ne zazvuči opominjuće. Imamo lađu, bez sumnje, ali - naša lađa nikada (i nikuda!) neće zaploviti. Poput vrhunskog karikaturiste, u pet poteza (pet riječi koje tvore naslov!) Tihomir Levajac je ispričao složenu istorijsku, karakterološku, psihološku i filozofsku priču o svome nacionu - istakao je Vuković.

Ističući kako nije baš poželjno da pisac govori o svom djelu, Levajac je ipak prokomentarisao ono što ga je u mislima vodilo dok je pisao.

- Mene je kao mislećeg čoveka sudbina vlastitog naroda uvek zanimala, ta silna stradanja, tragedije, lutanja, sunovrati, pa sam često o tome mislio, a i pisao. To što o svom narodu mislim i kako ga vidim, eto, to je tema "Broda koji nije plovna lađa" - ispričao je Levajac.

Poruka

Kada bi poruku romana stvarnost demantovala, kako je rekao Levajac, bio bi više nego srećan.

- Ali ako se to ne desi, neka se bar čitalac nad temom o kojoj sam pisao zamisli, neka se prema njoj odredi da bi sutra u konkretnoj životnoj situaciji znao da se postavi - zaključio je Tihomir Levajac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana