Некрополе са стећцима номиноване за UNESCO

Агенције
Некрополе са стећцима номиноване за UNESCO

Сарајево - Комисија за очување националних споменика БиХ предала је Министарству цивилних послова номинациони досије и план управљања за упис некропола са стећцима на Листу свјетске баштине UNESCO-а, а Министарство ће овај документ предати Центру за свјетско насљеђе у Паризу до 31. јануара.

Номиновано је 30 некропола стећака, од чега су 22 из БиХ, по три из Србије и Црне Горе те двије из Хрватске. Од 70.000 евидентираних стећака, у БиХ се налази више од 60.000.

- Пројекат серијске номинације стећака за упис на Листу свјетске баштине представља један од најобимнијих докумената из области заштите градитељског насљеђа - стоји у саопштењу.

Процес номинације стећака започео је у Сарајеву у новембру 2009. Уписом некропола са стећцима на Листу свјетског насљеђа ова добра биће сачувана од пропадања и уништења, а стећци ће, као феномен ових простора, постати дио баштине свијета. У изради ових докумената учествовали су тимови стручњака из Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС, Музеја Семберије из Бијељине, Комисије за очување националних споменика БиХ, Завода за заштиту споменика ФБиХ, Земаљског музеја БиХ и Министарства цивилних послова БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана