Не стишава се бура у Подружници Бањалука Удружења књижевника РС: Смијењен Стојичић, Вујковић на челу

Александра Глишић
Не стишава се бура у Подружници Бањалука Удружења књижевника РС: Смијењен Стојичић, Вујковић на челу

Бањалука - Нови предсједник Подружнице Бањалука Удружења књижевника Републике Српске Сретен Вујковић очекује да претходно руководство наредних дана преда печат, просторије, архиву и документацију.

- Дали смо им разуман рок, а ако не предају ово што смо затражили, ми ћемо их 14. јуна од 14 до 16 часова чекати испред просторија Подружнице. У случају да нам онемогуће да уђемо у просторије и наставимо да радимо, обратићемо се граду Бањалука или органима МУП-а РС да то одмах све рашчисте - рекао је Сретен Вујковић.

Он је изабран за новог предсједника Подружнице Бањалука на ванредној сједници одржаној у сриједу увече у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске. Одлука да Сретен Вујковић буде челни човјек бањалучке Подружнице донесена је једногласно. Његов претходник, књижевник Миленко Стојичић смијењен је у одсуству, такође на ванредној сједници Скупштине, одржаној 20. маја. Стојичић се није појавио ни на овој сједници Скупштине.

Ванредној сједници Скупштине присуствовао је и предсједник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић.

- Као предсједник Удружења књижевника РС поздрављам легално изабране представнике УКС - Подружнице Бањалука и очекујем конструктивну сарадњу са новом управом, јер посљедњих шест година са бившим предсједником Миленком Стојичићем и секретаром Здравком Кецманом није било готово никакве сарадње, као ни са управом Подружнице са којом смо, мада је ријеч о Подружници УКРС-а из Бањалуке, годинама безуспјешно покушавали остварити сарадњу и скренути пажњу на обавезе према матичном Удружењу књижевника - каже Бјелошевић.

Сада је, додаје, таквом раду и појединцима који су годинама опструисали ра­д УКРС-а дошао крај.

- Можемо очекивати да ће нова управа и предсједник учествовати у раду управе УКРС-а и на тај начин допринијети мијењању слике о Удружењу и књижевницима у РС. На крају изражавам жаљење што на ванредне сједнице Скупштине 20. маја и 7. јуна, мада су обавијештени благовремено, нису дошли они због којих су сједнице и сазвали Радна група и 30 потписника за опозив, чланова УКРС-а - Подружница Бањалука, јер је то била прилика да се суоче са чињеницама због којих су смијењени - истиче Бјелошевић.

Миленко Стојичић сматра да су он и Здравко Кецман нелегално смијењени.

- Никад у историји нека тзв. Радна група, нелегална, које нема у статуту, није могла да смијени руководство. Ми постојимо 30 година, то се не може избрисати потезима пера Сретена Вујковића или неке Радне групе. Не може се на тај начин радити, то је смијешно. Они су тиме поништили сами себе. Правници се смију њиховим одлукама, јер нису легалне - тврди Стојичић.

Књижевник Миладин Берић, који је изабран као члан новог Управног одбора, указује на проблеме се којима се годинама сусреће Удружење књижевника РС.

- Нисмо још проглашени за удружење од јавног интереса, што је велика срамота. Неколико удружења потрошача добију сто хиљада марака годишње и испада да су многа удружења важнија од Удружења књижевника РС - примјећује Берић.

Секретар и Управни одбор

Нови секретар Подружнице Бањалука Удружења књижевника Републике Српске је Живко Вујић. Чланови Управног одбора су: Миладин Берић, Петар Ђаковић, Берислав Благојевић, Предраг Ћеранић, Горан Шаула и Јово Чулић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана