Не постоје двије равноправне струје унутар удружења књижевника

Данко Кузмановић
Не постоје двије равноправне струје унутар удружења књижевника

Бањалука - Стекао се утисак у јавности да је настао некакав сукоб двију група књижевника, а у суштини се ради о потреби и жељи два или три човјека да разједине Удружење књижевника Републике Српске у име неких својих ситних интереса.

Рекао је ово Горан Шаула након сједнице УО Удружења књижевника Републике Српске и УО Подружнице УКРС Бањалука.

На сједници УО УКРС и УО Подружнице УКРС Бањалука у просторијама УКРС, након исцрпне анализе поткријепљене документима из одлука Скупштине УКРС и УО УКРС те скупштина подружница УКРС и УО УКРС, донесено је неколико кључних одлука.

Прва од њих је да је ванредна скупштина коју је самовољно организовао Сретен Вујковић нелегална, јер је именовани претходно био упознат позивним писмом и и-мејлом да се сазива ванредна изборна скупштина Подружнице УКРС Бањалука на једногласну иницијативу УО Подружнице УКРС  Бањалука. Затим, донесена је одлука да због лажних оптужби и клевета, уношења немира у чланство и обмањивања јавности на првој наредној скупштини УКРС буде предложена мјера избацивања из чланства УКРС чланова Сретена Вујковића, Миленка Стојичића и Здравка Кецмана, као и да се још једном у писаној форми од стране УО Подружнице УКРС Бањалука захтијева од Сретена Вујковића да у року од седам дана преда комисији Подружнице УКРС Бањалука архиву подружнице од њеног настанка седамдесетих година до јуна 2018. године коју је преузео од Здравка Кецмана лично, игноришући одлуку УО подружнице.

Члан Управног одбора УКРС Подружница Бањалука Горан Шаула је казао да нема говора о томе да се овдје ради о двјема равноправним струјама унутар УКРС.

- На једној страни је огромна већина чланства и та већина је сазвала регуларну скупштину 23. фебруара у Банском двору. На тој скупштини због разних напада на јединство УКРС Подружница Бањалука је смијенила дотадашњег предсједника Сретена Вујковића. Тај исти предсједник је у исто вријеме правио паралелну и нелегалну скупштину, док је ова сазвана потпуно легално. Тиме он покушава да створи привид да је створен сукоб двију равноправних струја. Међутим, нема говора о томе, то не постоји - казао је Шаула.

Новоизабрани предсједник УКРС Подружнице Бањалука Миладин Берић је истакао да Вујковић није испоштовао ни оне одлуке које је сам донио.

- Вујковић на ту скупштину није позвао ниједног члана Управног одбора, тако да он не поштује ни Управни одбор. Не поштује ниједну одлуку коју је сам донио са другима, не поштује статут који је депоновао у суду и који има његов потпис. На скупштини коју је организовао УО УКРС Подружнице Бањалука састављен је записник и списак свих чланова који су присуствовали и потврдили то својим потписом, а на оној тамо, како Вујковић каже, било их је 37, а могао је рећи да их је било 537. Ни у једном тренутку није дао списак тих људи. На крају крајева, већина тих људи, ако их је и било толико, нису чланови Подружнице Бањалука - рекао је Берић.  

Подршка свих подружница

Предсједници свих подружница дали су подршку предсједнику УКРС Предрагу Бјелошевићу за даљи рад и истакли задовољство због комуникације и сарадње са свим подружницама УКРС.

Момчило Копривица, предсједник Подружнице Бијељина, дошао је да искаже подршку раду Подружнице Бањалука.

- Ја сам дошао као члан Управног одбора УКРС, по основу предсједника подружнице. Дошао сам да се упознам са овим догађањима у подружници Бањалука. Немам намјеру да се мијешам у рад бањалучке подружнице нити да станем на једну или на другу страну, али сам ту да подржим актуелног предсједника УКРС, човјека који то заслужује - истакао је Копривица. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана