Наташа Коњевић о изложби Црташ, а не гледаш у Кордунашкој 22: Портрети настали игром слијепог цртања

Александра Маџар
Наташа Коњевић о изложби Црташ, а не гледаш у Кордунашкој 22: Портрети настали игром слијепог цртања

Бањалука - "Црташ, а не гледаш" је изложба портрета рађених по принципу старе игрице слијепог цртања. Правило игре је да се све вријеме гледа у особу коју црташ, без гледања у папир. Након нацртаних основних контура лица, радовима сам додавала боју.

Испричала је ово за "Глас Српске" умјетница Наташа Коњевић у која ће отварајући врата стана у Кордунашкој 22 у Бањалуци отворити и врата у свијет њене инспирације. На овој већ добро познатој адреси умјетности у петак, 29. априла у 20 часова биће отворена изложба Наташе Коњевић која је претходно представљена публици у Словенији у Галерији "Једро" 2014. године. Наташа је прије три године дипломирала  на Ликовном одсјеку Академије умјетности у Бањалуци, смјер графика.

Онима који прате дешавања на домаћој умјетничкој сцени, њено име и рад су сигурно познати, јер је необични "Шеширџија", мурал оживљен у Приједору, њених руку и талента дјело. Године 2013. овај рад овјенчан је наградом за најбољи мурал "Paola De Manincor".

- Изложићу 65 радова насталих почетком 2014. године. Сви цртежи су рађени комбиновањем традиционалних цртачких техника - оловке и пастела - објаснила је Коњевићева.

За себе каже да је претјерани перфекциониста, те да јој је у једном моменту било потребно да се мало "игра" и ствара радове на начин гдје нема потпуну контролу.

- Радила сам нешто што је забавно и брзо за изведбу. Цртала сам људе из мог окружења, а оно што ми се посебно допало у цијелом процесу јесте смијех портретисаних особа када су угледали коначан продукт - прича Наташа која се тренутно припрема за мастер студије у Београду и ради као предавач у школи цртања у Омладинском центру "Здраво да сте" у Бањалуци.

Идеја екипе из Арт клуб простора, да стан претвори у изложбени простор и пружи младим умјетницима прилику да покажу свој таленат, посебно када је у питању савремене умјетност, похваљује и истиче да је то нешто што је Бањалуци недостајало.

- Екипа која је покренула цијелу причу је сјајна, група ентузијаста са суперенергијом који су баш отворени за сарадњу. Овакве пројекте дефинитивно треба подржати. Драго ми је да сам дио приче. Скидам им капу и хвала им - истакла је Коњевићева.

Сви они који не буду у прилици да посјете Арт клуб простор са њеним радовима могу се упознати преко "Фејсбук" странице "Natasa Konjevic Illustration".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана