Наступом Кемала Гекића завршен програм обиљежавања 85 година Банског двора у Бањалуци: Успомене оживјеле уз Шопена

Александра Глишић
Наступом Кемала Гекића завршен програм обиљежавања 85 година Банског двора у Бањалуци: Успомене оживјеле уз Шопена

Бањалука - Маестралним наступом пијанисте Кемала Гекића завршен је програм обиљежавања 85 година Банског двора у Бањалуци.

Гекић је у четвртак увече послије три деценије одржао концерт пред бањалучком публиком, која је била одушевљена музицирањем пијанисте свјетског гласа.

- Успомене ме вежу за исту ову дворану, у којој сам био прије много година. Наравно, неки људи су се промијенили, али атмосфера је још иста - рекао је Гекић.

На концертном репертоару нашло се неколико Шопенових композиција, али и једна композицију модерног шпанског композитора Андреса Алена из 1996. године.

Аленова композиција први пут је изведена у Бањалуци, а концерт је затворио концерт са двије Листове рапсодије.

- Музичари пјесме за репертоар бирају у зависности од тога колико имају година. Они млађи пролазе оно што је обавезно, а шта се сматра под обавезним, то је абецеда или азбука како хоћете. Онда када то прођу, они који преостану траже нешто ново, а када пређу и ново, опет се враћају на старо. Некад и сами нешто напишу и тако укруг - примијетио је Гекић.

Колико се његов наступ свидио публици најбоље говори чињеница да је три пута излазио на бис.

Осим сјајним музицирањем, Бањалучане је освојио говорећи о Шопену, Алену, Листу и о композицијама које је изводио.

Гекић је дипломирао 1982. године на Академији умјетности у Новом Саду и исте године је био примљен на клавирски одсјек у звање асистента. Послиједипломске студије завршио је 1985. године, када је постао сензација Шопеновог такмичења у Варшави.

Од те године интензивно наступа широм Европе, САД, Канаде, Јапана, Јужне Америке, Африке, а његове концерте преносиле су разне ТВ станице.

Аудио-снимци Кемала Гекића награђивани су у Европи, Америци и Јапану за оригинална и проницљива виђења музике Хендла, Моцарта, Шопена, Скрјабина и Листа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана