Nastupio ansambl Ruski kozaci

Srna
Nastupio ansambl Ruski kozaci

Banjaluka - Nastupom državnog plesnog ansambla Ruske Federacije "Ruski kozaci", večeras je počelo obilježavanje Dana grada Banjaluke, 22. aprila.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je Srni da je koncert u Sportskom centru "Borik" poklon građanima Banjaluke povodom Dana grada.

"I u večerašnjem događaju ima mnogo simbolike, žRuski kozaciž iz Moskve, nama prijateljskog grada, otvaraju proslavu Dana grada Banjaluke i obilježavanje 70 godina od oslobađenja Banjaluke u Drugom svjetskom ratu", naglasio je Gavranović.

On je rekao da je ansambl doputovao iz Španije da bi održao koncert u Banjaluci, a zatim i u Beogradu i u Novom Sadu.

Gavranović je rekao da će obilježavanje Dana grada trajati tokom aprila kada će biti održane mnogobrojne kulturne i sportske manifestacije, a da će 22. aprila i svečana akademija.

Rukovodilac Državnog plesnog ansambla "Ruski kozaci" Leonid Milovanov rekao je da je večeras u Banjaluci nastupilo četrdesetak članova ovog ansambla koji njeguje bogatu duhovnu, muzičku i igračku tradiciju Kozaka.

"Ansambl ove godine obilježava i 25 godina postojanja i nalazi se na turneji povodom obilježavanja 70 godina pobjede nad fašizmom. Bili smo u Češkoj, Španiji i sad smo došli kod vas zato što smo zajedno sa braćom Srbima oslobađali ovaj grad", rekao je Milovanov i dodao da je Banjaluka veoma lijep grad.

Rukovodilac Državnog plesnog ansambla "Ruski kozaci" uručio je večeras gradonačelniku Banjaluke zahvalnicu i prigodan poklon, vaskršnji suvenir iz Moskve.

Ansambl "Ruski kozaci" nosilac je mnogobrojnih državnih nagrada i svjetskih priznanja.

Obučeni u živopisne i originalne kostime, neobičnih boja, igrači fantastičnog umijeća na briljantan način prikazali su legendarnu hrabrost i gordost Kozaka.

Ansambl je nastupao na svim kontinentima i prestižnim svjetskim muzičkim i pozorišnim festivalima.

Koncert Državnog plesnog ansambla "Ruski kozaci" organizovalo je Udruženje "Srpsko-ruska veza" iz Sremskih Karlovaca, dok je tehnički organizator nastupa Kulturni centar Banski dvor, uz pokroviteljstvo grada Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana