Наступ ансамбла “Ренесанс” у Банском двору

Глас Српске
Наступ ансамбла “Ренесанс” у Банском двору

Бањалука - Концерт ансамбла за рану и традиционалну музику “Ренесанс” из Београда биће одржан у сриједу у концертној дворани Банског двора Културног центра. Наступ ће обиљежити јубилеј ансамбла - педесет година постојања.

Репертоар ансамбла обухвата музику из периода средњег вијека, ренесансе и барока коју изводи на копијама оригиналних инструмената из наведених епоха. Специфични умјетнички пројекти ансамбла су византијске и старе српске пјесме, музика старог Јадрана, Карневал у Венецији, музика Бокачовог времена и ренесансне Италије, ренесансни Париз, музика тргова и улица, музика Шекспировог позоришта, љубавне пјесме и игре крсташа, те баладе трубадура и трувера.

Ансамбл “Ренесанс” представља по старости други ансамбл за рану и традиционалну музику не само на подручју бивше Југославије, него и у читавој југоисточној Европи. Основан је 1968. године. Оснивачи ансамбла Миомир Ристић, Драган Млађеновић и Љубомир Димитријевић озвучили су партитуре ране музике које је Драган Млађеновић Шекспир донио из Прага на њихову прву пробу, као и историјске инструменте из Беча. У сарадњи са колегиницама Душицом Обрадовић и Иском Узелац први пут су наступили пред публиком на цјеловечерњем концерту 14. јануара 1970. године у београдској Галерији фресака.

Дио ансамбла чине Катарина Божић, Предраг Ђоковић, Ана Младеновић, Зоран Костадиновић, Маја Младеновић и други.

Наступ почиње у 20 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана