Narodno pozorište RS umjetnički svetionik

Glas Srpske
Narodno pozorište RS umjetnički svetionik

Najveći pečat kulturnom životu Republike Srpske u 2009. godini dalo je Narodno pozorište RS, brojnim nagradama i priznanjima koje je dobilo, ali i odličnom organizacijom "Teatar festa Petar Kočić".

Nacionalni teatar Srpske u maju ove godine prvi put se predstavio na uglednom pozorišnom festivalu "Sterijino pozorje" u Novom Sadu sa predstavom "Narodni poslanik", u režiji Nikole Pejakovića. Nikolina Đorđević je na ovom festivalu dobila nagradu za najbolju mladu glumicu iz Fonda "Dara Čalenić". Đorđevićevu nagrade nisu zaobišle ni na festivalima u Kragujevcu, Mostaru, Doboju. Na mostarskom festivalu nagrađen je i reditelj Nikola Pejaković za režiju "Narodnog poslanika", predstavu koja je bila najbolja na Teatar festu u Doboju.

Za Narodno pozorište RS ova godina ostaće značajna i po komadu "Balon od kamena - Moja sjećanja", koji je po tekstu Radmile Smiljanić režirao Filip Grinvald. Time je ovo pozorište dobilo svog dramskog pisca, a glumica Sandra Ljubojević nagrađena je na "Teatar festu Petar Kočić". Predstava "Divlje meso", u režiji Larija Zapije, proglašena je za najbolju na Pozorišnim igrama u Jajcu, a glumac Ljubiša Savanović, pisac Goran Stefanovski i kompozitor Duško Rapotec takođe su nagrađeni.    

Mlada glumica Anja Stanić vratila se sa nagradama sa festivala u Mostaru, Trebinju i Istočnom Sarajevu, glumeći u predstavi "Staza divljači" u režiji Filipa Grinvalda. Ona je takođe nagrađena na festivalu u Vršcu, gdje je Narodno pozorište učestvovalo sa predstavom "Narodni poslanik".

Susreti pozorišta u Brčkom donijeli su pet nagrada Narodnom pozorištu, među kojima su ona za tekst "Balon od kamena" Radmili Smiljanić, za kostim Zagorki Stojanović, za muziku bendu "Sopot" i dvije glumačke za Sandru Ljubojević. 

Festivalom "Teatar fest Petar Kočić" 2009. napravljen je iskorak, a sa podnaslovom "Suočavanja, praizvedbe", dobio je jasno izgrađen profil. Osim šest kvalitetnih predstava u zvaničnoj konkurenciji, organizovani su okrugli stolovi i predavanja, na kojima su učestvovali istaknuti stvaraoci poput Dušana Kovačevića i Egona Savina.

Mjuziklom "Zvijezda je rođena", po tekstu Branislava Pipovića i u režiji Miloša Paunovića, Narodno pozorište otvorilo je nova vrata i privuklo publiku da gleda do sada neviđeno.

Značajno mjesto na kulturnom nebu 2009. godine zauzeo je film "Sveti Georgije ubiva aždahu", koji je po scenariju Dušana Kovačevića režirao Srđan Dragojević. Rađen u koprodukciji sa Republikom Srpskom i sa dijelom glumačke ekipe iz Banje Luke, film je postao najgledaniji u domaćim bioskopima. Osim toga, "Georgije" je postao i srpski kandidat za "Oskara".

Protekla godina Dječijem pozorištu RS donijela je "Gran pri" na Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Subotici, za predstavu "Folklorna magija", koja je autorski projekat Bonja Lungova. Takođe, na sceni ovog pozorišta reditelj Jug Radivojević postavio je mjuzikl "Petar Pan", po tekstu Igora Bojovića i na muziku Mladena Matovića. Dječije pozorište je i 2009. organizovalo Međunarodni festival pozorišta za djecu, koji je otvoren premijerom "Željeznog dječaka" u režiji Bonja Lungova.

Muzej savremene umjetnosti RS organizovao je krajem 2009. godine prvi rezidens projekat u Srpskoj, pod nazivom "Umjetnost i kontekst", u kome su učestvovali umjetnici iz Njemačke i Francuske. Ova kulturna institucija uspješno je organizovala i manifestaciju "Noć muzeja", kao i niz značajnih izložbi, među kojima su "29 radova" Milete Prodanovića i "Razotkrivanje/Pogled na savremenu srpsku umetnost" po izboru kustoskinje Aleksandre Estele Bjelica-Mladenović. Izložba MSURS "Međuprostor" bila je dio manifestacije "Bele noći" u Skoplju.

"Noć muzeja" obilježena je i u Muzeju RS, koji je za svoju publiku tokom 2009. pripremio niz zanimljivih izložbi, a među značajnijim je bila postavka ikona iz livanjske crkve.

LTG galerija je prostor koji je od aprila 2009. ugostio nekoliko interesantnih izložbi, a na samom otvaranju ljubitelji umjetnosti imali su priliku da pogledaju djela poznatog slikara Milivoja Unkovića.

Međunarodni sajam knjige održan je i ove godine u Banjoj Luci, a svoja nova izdanja na njemu su predstavili izdavači iz regiona.

Niz manifestacija, kao što su "Dani komedije" u Bijeljini, "Festival festivala" u Trebinju, "Dani Vlade Miloševića" i "Banjalučki horski susreti", "Lut fest" i "Prvi kadar" u Istočnom Sarajevu, "Majske muzičke svečanosti" u Bijeljini, festival "Zlatna vila" u Prijedoru, samo su neki od događaja koji su održani 2009. godine u Srpskoj.  

Gradsko pozorište "Jazavac"

Gradsko pozorište "Jazavac" iz Banje Luke dobilo je u aprilu ove godine svoju scenu, koja je otvorena premijerom predstave "Pacijent doktora Frojda" Mira Gavrana, u režiji Aleksandra Pejakovića. "Jazavac" je u oktobru imao premijeru "Tajnog dnevnika Adrijana Mola" Sju Taunzend, koji je režirala Ana Đorđević, a organizovali su i prvi festival mladog glumca "Zaplet".  

Film "32. decembar"

Film "32. decembar", mladog reditelja iz Banje Luke Saše Hajdukovića, premijerno je prikazan u decembru u banjolučkom multipleksu "Palas". Riječ je o prvom filmu čija je kompletna ekipa iz Republike Srpske.

Nagrade "Turneji"

Filmu "Turneja" Gorana Markovića početkom 2009. pripalo je pet nagrada Nacionalne selekcije međunarodne federacije filmskih kritičara (FIPRESCI). Osim toga, "Zlatni vitez" Goranu Markoviću pripao je na istoimenom festivalu, a "Turneja" je proglašena za najbolji film i na "Sofestu". 

NIN-ova nagrada  

Knjiga "Tesla, portret među maskama", za koju je Vladimir Pištalo dobio NIN-ovu nagradu za najbolju knjigu objavljenu u 2008. godini, našla je put do čitalaca. Često se nalazila među najčitanijim knjigama u 2009. godini. Pištalo je jedan od najvažnijih savremenih srpskih pripovjedača. Njegova najpoznatija ostvarenja su poetske proze: "Slikovnica", "Manifesti", "Noći", "Kraj veka", zbirke priča "Vitraž u sećanju", "Priče iz celog sveta" i roman "Milenijum u Beogradu". 

Dara Sekulić i Ružica Komar  

Ugledna srpska književnica Dara Sekulić dobila je nagradu "Kočićevo pero" za knjigu "Sretna skitnica". Kako je tada ocijenila književna kritika, Dara Sekulić je tom knjigom potvrdila svoj davno stečeni renome majstora pisane riječi, jednog od najvećih savremenih pjesnika srpskog jezika. Pjesnikinja Ružica Komar takođe je dobitnik nagrade "Kočićevo pero" za knjigu "Igra okeanskog pijeska". Liriku Ružice Komar kulturna javnost označava kao intelektualnu, refleksivnu, istraživačku, analitičku, tajanstvenu, zagonetnu, kosmičku. 

"Milioner iz blata"  

Film "Milioner iz blata" Denija Bojla postigao je veliki uspjeh. Dobio je četiri "Zlatna globusa", kao i sedam BAFTA nagrada. Više puta je proglašavan najgledanijim filmom u svjetskim bioskopima.   

Đuro Damjanović

Godina 2009. ostaće upamćena i po odlasku istaknutog srpskog književnika Đure Damjanovića, koji je umro je u februaru 2009. u Banjoj Luci u 63. godini. Autor brojnih knjiga poezije i proze, za koje je ovjenčan mnogim nagradama, često je govorio da je njegova "najbolja knjiga ona koju još nije napisao". Đuro Damjanović rođen je na Đurđevdan 1945. godine u Golešima nadomak Banje Luke. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Autor je brojnih zbirki pripovjedaka, romana, pjesama, a pisao je i knjige za djecu. Dobitnik je Isidorine, Ćopićeve, Kočićeve i drugih nagrada. 

Olja Ivanjicki 

Proslavljena srpska slikarka Olja Ivanjicki umrla je u junu 2009. godine. Dobitnik je najvećih priznanja u Srbiji, osnivač "Medijale", autor 87 izložbi u zemlji i inostranstvu. Likovni znalci isticali su i ističu visoke, vrsne umjetničke domete njenih crteža. Govoreći posljednjih godina o vremenu u kojem živimo, povodom objavljivanja svoje monografije, rekla je: "Vreme je postalo strašno neestetsko, što će reći nemoralno - jer te dve stvari su povezane. Gramzivost, nedostatak saosećanja - sve se to očitava u izgledu." 

Milorad Pavić  

Književna  scena siromašnija je za još jedno veliko književno ime. Milorad Pavić umro je u novembru 2009. od posljedica infarkta u 81. godini, u Beogradu. Pavić je važio za jednog od najprevođenijih savremenih srpskih pisaca zahvaljujući romanu "Hazarski rečnik", objavljenom prije 25 godina. Akademik, visoko cijenjeni poznavalac srpske književnosti, Pavić je do penzije bio profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. 

Ostaće zapamćen kao jedan od najboljih prevodilaca ruskih klasika i kao autor izuzetno lijepih priča, desetak romana, drama, eseja ... 

Britani Marfi

Samo nekoliko dana pred kraj 2009. Holivud je šokirala vijest da je u 32. godini umrla glumica Britani Marfi. Britani Marfi se proslavila ulogama u filmovima "Upravo vjenčani", "Gradske djevojke" i "Osam milja". Svojevremeno je snimila album sa kojeg se izdvojila pjesma "Faster Kill Pusycat". 

"Banjalučanke"

Ženski kamerni ansambl "Banjalučanke" osvojio je zlatne medalje na festivalu u Lincu, kao i na "Majskim muzičkim svečanostima" u Bijeljini. 

Nobelova nagrada za književnost  

Herta Miler je 106. dobitnik Nobelove nagrade za književnost i 12. žena koja je ikada dobila ovo priznanje, koje se dodjeljuje od 1901. godine. Nagrada joj je dodijeljena za izuzetan doprinos koncentrisan u poeziji i iskrenoj prozi. Milerovoj je ovo prestižno priznanje dodijeljeno za djela u kojima opisuje život u Rumuniji za vrijeme Čaušeskuovog režima. Predstavnici Akademije su naveli da Milerova "ima moć da opiše raspoloženje jednog naroda", kao i da je nagrađena za prozu i poeziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana