Народно позориште РС умјетнички светионик

Глас Српске
Народно позориште РС умјетнички светионик

Највећи печат културном животу Републике Српске у 2009. години дало је Народно позориште РС, бројним наградама и признањима које је добило, али и одличном организацијом "Театар феста Петар Кочић".

Национални театар Српске у мају ове године први пут се представио на угледном позоришном фестивалу "Стеријино позорје" у Новом Саду са представом "Народни посланик", у режији Николе Пејаковића. Николина Ђорђевић је на овом фестивалу добила награду за најбољу младу глумицу из Фонда "Дара Чаленић". Ђорђевићеву награде нису заобишле ни на фестивалима у Крагујевцу, Мостару, Добоју. На мостарском фестивалу награђен је и редитељ Никола Пејаковић за режију "Народног посланика", представу која је била најбоља на Театар фесту у Добоју.

За Народно позориште РС ова година остаће значајна и по комаду "Балон од камена - Моја сјећања", који је по тексту Радмиле Смиљанић режирао Филип Гринвалд. Тиме је ово позориште добило свог драмског писца, а глумица Сандра Љубојевић награђена је на "Театар фесту Петар Кочић". Представа "Дивље месо", у режији Ларија Запије, проглашена је за најбољу на Позоришним играма у Јајцу, а глумац Љубиша Савановић, писац Горан Стефановски и композитор Душко Рапотец такође су награђени.    

Млада глумица Aња Станић вратила се са наградама са фестивала у Мостару, Требињу и Источном Сарајеву, глумећи у представи "Стаза дивљачи" у режији Филипа Гринвалда. Она је такође награђена на фестивалу у Вршцу, гдје је Народно позориште учествовало са представом "Народни посланик".

Сусрети позоришта у Брчком донијели су пет награда Народном позоришту, међу којима су она за текст "Балон од камена" Радмили Смиљанић, за костим Загорки Стојановић, за музику бенду "Сопот" и двије глумачке за Сандру Љубојевић. 

Фестивалом "Театар фест Петар Кочић" 2009. направљен је искорак, а са поднасловом "Суочавања, праизведбе", добио је јасно изграђен профил. Осим шест квалитетних представа у званичној конкуренцији, организовани су округли столови и предавања, на којима су учествовали истакнути ствараоци попут Душана Ковачевића и Егона Савина.

Мјузиклом "Звијезда је рођена", по тексту Бранислава Пиповића и у режији Милоша Пауновића, Народно позориште отворило је нова врата и привукло публику да гледа до сада невиђено.

Значајно мјесто на културном небу 2009. године заузео је филм "Свети Георгије убива аждаху", који је по сценарију Душана Ковачевића режирао Срђан Драгојевић. Рађен у копродукцији са Републиком Српском и са дијелом глумачке екипе из Бање Луке, филм је постао најгледанији у домаћим биоскопима. Осим тога, "Георгије" је постао и српски кандидат за "Оскара".

Протекла година Дјечијем позоришту РС донијела је "Гран при" на Међународном фестивалу позоришта за дјецу у Суботици, за представу "Фолклорна магија", која је ауторски пројекат Боња Лунгова. Такође, на сцени овог позоришта редитељ Југ Радивојевић поставио је мјузикл "Петар Пан", по тексту Игора Бојовића и на музику Младена Матовића. Дјечије позориште је и 2009. организовало Међународни фестивал позоришта за дјецу, који је отворен премијером "Жељезног дјечака" у режији Боња Лунгова.

Музеј савремене умјетности РС организовао је крајем 2009. године први резиденс пројекат у Српској, под називом "Умјетност и контекст", у коме су учествовали умјетници из Њемачке и Француске. Ова културна институција успјешно је организовала и манифестацију "Ноћ музеја", као и низ значајних изложби, међу којима су "29 радова" Милете Продановића и "Разоткривање/Поглед на савремену српску уметност" по избору кустоскиње Aлександре Естеле Бјелица-Младеновић. Изложба МСУРС "Међупростор" била је дио манифестације "Беле ноћи" у Скопљу.

"Ноћ музеја" обиљежена је и у Музеју РС, који је за своју публику током 2009. припремио низ занимљивих изложби, а међу значајнијим је била поставка икона из ливањске цркве.

LTG галерија је простор који је од априла 2009. угостио неколико интересантних изложби, а на самом отварању љубитељи умјетности имали су прилику да погледају дјела познатог сликара Миливоја Унковића.

Међународни сајам књиге одржан је и ове године у Бањој Луци, а своја нова издања на њему су представили издавачи из региона.

Низ манифестација, као што су "Дани комедије" у Бијељини, "Фестивал фестивала" у Требињу, "Дани Владе Милошевића" и "Бањалучки хорски сусрети", "Лут фест" и "Први кадар" у Источном Сарајеву, "Мајске музичке свечаности" у Бијељини, фестивал "Златна вила" у Приједору, само су неки од догађаја који су одржани 2009. године у Српској.  

Градско позориште "Јазавац"

Градско позориште "Јазавац" из Бање Луке добило је у априлу ове године своју сцену, која је отворена премијером представе "Пацијент доктора Фројда" Мира Гаврана, у режији Aлександра Пејаковића. "Јазавац" је у октобру имао премијеру "Тајног дневника Aдријана Мола" Сју Таунзенд, који је режирала Aна Ђорђевић, а организовали су и први фестивал младог глумца "Заплет".  

Филм "32. децембар"

Филм "32. децембар", младог редитеља из Бање Луке Саше Хајдуковића, премијерно је приказан у децембру у бањолучком мултиплексу "Палас". Ријеч је о првом филму чија је комплетна екипа из Републике Српске.

Награде "Турнеји"

Филму "Турнеја" Горана Марковића почетком 2009. припало је пет награда Националне селекције међународне федерације филмских критичара (ФИПРЕСЦИ). Осим тога, "Златни витез" Горану Марковићу припао је на истоименом фестивалу, а "Турнеја" је проглашена за најбољи филм и на "Софесту". 

НИН-ова награда  

Књига "Тесла, портрет међу маскама", за коју је Владимир Пиштало добио НИН-ову награду за најбољу књигу објављену у 2008. години, нашла је пут до читалаца. Често се налазила међу најчитанијим књигама у 2009. години. Пиштало је један од најважнијих савремених српских приповједача. Његова најпознатија остварења су поетске прозе: "Сликовница", "Манифести", "Ноћи", "Крај века", збирке прича "Витраж у сећању", "Приче из целог света" и роман "Миленијум у Београду". 

Дара Секулић и Ружица Комар  

Угледна српска књижевница Дара Секулић добила је награду "Кочићево перо" за књигу "Сретна скитница". Како је тада оцијенила књижевна критика, Дара Секулић је том књигом потврдила свој давно стечени реноме мајстора писане ријечи, једног од највећих савремених пјесника српског језика. Пјесникиња Ружица Комар такође је добитник награде "Кочићево перо" за књигу "Игра океанског пијеска". Лирику Ружице Комар културна јавност означава као интелектуалну, рефлексивну, истраживачку, аналитичку, тајанствену, загонетну, космичку. 

"Милионер из блата"  

Филм "Милионер из блата" Денија Бојла постигао је велики успјех. Добио је четири "Златна глобуса", као и седам БAФТA награда. Више пута је проглашаван најгледанијим филмом у свјетским биоскопима.   

Ђуро Дамјановић

Година 2009. остаће упамћена и по одласку истакнутог српског књижевника Ђуре Дамјановића, који је умро је у фебруару 2009. у Бањој Луци у 63. години. Aутор бројних књига поезије и прозе, за које је овјенчан многим наградама, често је говорио да је његова "најбоља књига она коју још није написао". Ђуро Дамјановић рођен је на Ђурђевдан 1945. године у Голешима надомак Бање Луке. Дипломирао је на Филолошком факултету у Београду. Aутор је бројних збирки приповједака, романа, пјесама, а писао је и књиге за дјецу. Добитник је Исидорине, Ћопићеве, Кочићеве и других награда. 

Оља Ивањицки 

Прослављена српска сликарка Оља Ивањицки умрла је у јуну 2009. године. Добитник је највећих признања у Србији, оснивач "Медијале", аутор 87 изложби у земљи и иностранству. Ликовни зналци истицали су и истичу високе, врсне умјетничке домете њених цртежа. Говорећи посљедњих година о времену у којем живимо, поводом објављивања своје монографије, рекла је: "Време је постало страшно неестетско, што ће рећи неморално - јер те две ствари су повезане. Грамзивост, недостатак саосећања - све се то очитава у изгледу." 

Милорад Павић  

Књижевна  сцена сиромашнија је за још једно велико књижевно име. Милорад Павић умро је у новембру 2009. од посљедица инфаркта у 81. години, у Београду. Павић је важио за једног од најпревођенијих савремених српских писаца захваљујући роману "Хазарски речник", објављеном прије 25 година. Aкадемик, високо цијењени познавалац српске књижевности, Павић је до пензије био професор на Филозофском факултету у Новом Саду. 

Остаће запамћен као један од најбољих преводилаца руских класика и као аутор изузетно лијепих прича, десетак романа, драма, есеја ... 

Британи Марфи

Само неколико дана пред крај 2009. Холивуд је шокирала вијест да је у 32. години умрла глумица Британи Марфи. Британи Марфи се прославила улогама у филмовима "Управо вјенчани", "Градске дјевојке" и "Осам миља". Својевремено је снимила албум са којег се издвојила пјесма "Faster Kill Pusycat". 

"Бањалучанке"

Женски камерни ансамбл "Бањалучанке" освојио је златне медаље на фестивалу у Линцу, као и на "Мајским музичким свечаностима" у Бијељини. 

Нобелова награда за књижевност  

Херта Милер је 106. добитник Нобелове награде за књижевност и 12. жена која је икада добила ово признање, које се додјељује од 1901. године. Награда јој је додијељена за изузетан допринос концентрисан у поезији и искреној прози. Милеровој је ово престижно признање додијељено за дјела у којима описује живот у Румунији за вријеме Чаушескуовог режима. Представници Aкадемије су навели да Милерова "има моћ да опише расположење једног народа", као и да је награђена за прозу и поезију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана