Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske: Digitalizacija prioritet u 2018. godini

Aleksandra Glišić
Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske: Digitalizacija prioritet u 2018. godini

Banjaluka - Digitalizacija knjižne građe jedan je od prioriteta Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske u 2018. godini.

- Krajnje je vrijeme da se priključimo procesu digitalizacije jer to je proces koji je od nacionalnog značaja i interesa. Treba da naša knjižna građa postane dostupna svima, a naročito će biti značajna za ljude koji se bave naučnim istraživanjima. Zemlje u okruženju su to već uradile. Mađarska na primjer ima sjajnu digitalnu kolekciju - rekla je direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ljilja Petrović-Zečić.

Kao jedan od početnih koraka Petrović-Zečić navodi nabavku modernijih skenera.

- Imamo skenere koji mogu poslužiti za početak. Sada smo u procesu skeniranja kataloških listića, kako bismo konačno svu našu bibliotečku građu imali dostupnu onlajn. Skeniranjem listića stvaramo bazu koju šaljemo u Inzbruk. Tako će biti omogućen pregled naših fondova po različitim parametrima, po ključnoj riječi, izdavaču, naslovu i sl. Ovo se inače radi u onim bibliotekama gdje je nemoguće obraditi elektronski svu građu koja se u njima nalazi - kaže Petrović-Zečić.

Podsjeća da Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" iz Beograda, sa kojom su potpisali protokol o saradnji, radi po istom principu skeniranja kataloških listića. 

- Na taj način su uradili više od 200.000 skeniranih listića koje su kasnije uvrstili u svoje kataloge, pa tek kasnije se skenira knjižna građa - kazala je Petrović-Zečić.

Dodaje da će digitalizacija u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS biti rađena po istom sistemu kao u Srbiji.

- Narodna i univerzitetska biblioteka RS je prema Zakonu o bibliotečko-informacionoj djelatnosti zadužena za digitalizaciju knjižne građe. Mi ćemo to uraditi na isti način kao što se bude radilo u Srbiji, stvarajući jedinstvene digitalne elektronske kolekcije - istakla je Petrović-Zečić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana