Народна и универзитетска библиотека Републике Српске: Дигитализација приоритет у 2018. години

Александра Глишић
Народна и универзитетска библиотека Републике Српске: Дигитализација приоритет у 2018. години

Бањалука - Дигитализација књижне грађе један је од приоритета Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске у 2018. години.

- Крајње је вријеме да се прикључимо процесу дигитализације јер то је процес који је од националног значаја и интереса. Треба да наша књижна грађа постане доступна свима, а нарочито ће бити значајна за људе који се баве научним истраживањима. Земље у окружењу су то већ урадиле. Мађарска на примјер има сјајну дигиталну колекцију - рекла је директорица Народне и универзитетске библиотеке РС Љиља Петровић-Зечић.

Као један од почетних корака Петровић-Зечић наводи набавку модернијих скенера.

- Имамо скенере који могу послужити за почетак. Сада смо у процесу скенирања каталошких листића, како бисмо коначно сву нашу библиотечку грађу имали доступну онлајн. Скенирањем листића стварамо базу коју шаљемо у Инзбрук. Тако ће бити омогућен преглед наших фондова по различитим параметрима, по кључној ријечи, издавачу, наслову и сл. Ово се иначе ради у оним библиотекама гдје је немогуће обрадити електронски сву грађу која се у њима налази - каже Петровић-Зечић.

Подсјећа да Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" из Београда, са којом су потписали протокол о сарадњи, ради по истом принципу скенирања каталошких листића. 

- На тај начин су урадили више од 200.000 скенираних листића које су касније уврстили у своје каталоге, па тек касније се скенира књижна грађа - казала је Петровић-Зечић.

Додаје да ће дигитализација у Народној и универзитетској библиотеци РС бити рађена по истом систему као у Србији.

- Народна и универзитетска библиотека РС је према Закону о библиотечко-информационој дјелатности задужена за дигитализацију књижне грађе. Ми ћемо то урадити на исти начин као што се буде радило у Србији, стварајући јединствене дигиталне електронске колекције - истакла је Петровић-Зечић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана