Narodna biblioteka Srbac bilježi veći broj članova

Dejan Jovičić
Narodna biblioteka Srbac bilježi veći broj članova

Srbac - Da Srpčani sve više posežu za dobrom knjigom, svjedoči podatak da je u prošloj godini Narodna biblioteka u ovoj opštini učlanila čak 694 čitaoca, što nije zabilježeno u poslijeratnom periodu.

Direktor biblioteke Branko Savanović kaže da bi ovaj broj mogao biti premašen u 2018. godini, jer je čak 517 čitalaca učlanjeno u januaru tokom Savindana.

- Naša tradicionalna akcija učlanjenja za jednu marku nadmašila je sva očekivanja. Ovoliki broj čitalaca je za svaku pohvalu i srećan sam što građani konačno prepoznaju prave vrijednosti i okreću se sve više kulturi - istakao je Savanović.

Dodaje da imaju i dječije odjeljenje gdje organizuju kreativne radionice sa osnovcima i upoznaju ih sa radom velikana književnosti. Za osnovce imaju i pokretnu biblioteku Bibliobus. Radnici biblioteke jednom mjesečno obilaze područne škole kako bi đacima obezbijedili potrebnu literaturu, a interes je iz godine u godinu sve veći.

- Od troškova članarine po školama uspijevamo tek pokriti troškove goriva, ali nam je važnije od toga da đaci dobiju knjigu na vrijeme - kazao je Savanović.

Pokrenuli su i odjeljenje za penzionere koje djeluje dva puta mjesečno i okuplja dvadesetak članova.

Kako bi još više bio obogaćen kulturni život u Srpcu, namjera je da se srbačka biblioteka snažnije uveže sa bibliotekama iz okruženja u realizaciji zajedničkih projekata. Inicijativa je potekla još prošle godine, a ukoliko dođe do realizacije ove ideje, mogla bi se dobiti i neka donatorska sredstva.

- Planiramo da zamijenimo stolariju i jedna od ideja je da kandidujemo zajednički projekat kod resornog ministarstva sa bibliotekom iz Mrkonjić Grada. U saradnji sa bibliotekom iz Laktaša u aprilu će biti organizovana besplatna škola crtanja stripa za djecu i odrasle od strane republičkog udruženja strip autora i obožavalaca stripa. Smatram da je ovo dobar put i da bismo regionalnim uvezivanjem doprinijeli još većoj popularizaciji kulture - rekao je Savanović.

Jedan od prioriteta srbačke biblioteke u narednom periodu biće ostvarenje rekordnog broja od 30.000 knjiga. Ova ustanova trenutno raspolaže sa 29.112 knjiga. Takođe, Narodna biblioteka iz Srpca je prvi put nakon dužeg vremena uspjela da smanji zaduženje iz prethodnih godina. Uspjeli su nešto i uštedjeti pa su tim novcem osvježili prostorije kako bi čitaoci u ljepšem ambijentu tragali za omiljenim knjigama.

Humana misija

Radnici biblioteke aktivni su i u Udruženju roditelja i djece sa posebnim potrebama "Izvor", gdje dolaze jednom sedmično i čitaju pjesme i priče njihovim članovima. Već nekoliko godina uspješno održavaju i rad Poetske grupe "Dikcionarij" kojom kod osnovaca i srednjoškolaca razvijaju ljubav prema poeziji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana