Народна библиотека Србац биљежи већи број чланова

Дејан Јовичић
Народна библиотека Србац биљежи већи број чланова

Србац - Да Српчани све више посежу за добром књигом, свједочи податак да је у прошлој години Народна библиотека у овој општини учланила чак 694 читаоца, што није забиљежено у послијератном периоду.

Директор библиотеке Бранко Савановић каже да би овај број могао бити премашен у 2018. години, јер је чак 517 читалаца учлањено у јануару током Савиндана.

- Наша традиционална акција учлањења за једну марку надмашила је сва очекивања. Оволики број читалаца је за сваку похвалу и срећан сам што грађани коначно препознају праве вриједности и окрећу се све више култури - истакао је Савановић.

Додаје да имају и дјечије одјељење гдје организују креативне радионице са основцима и упознају их са радом великана књижевности. За основце имају и покретну библиотеку Библиобус. Радници библиотеке једном мјесечно обилазе подручне школе како би ђацима обезбиједили потребну литературу, а интерес је из године у годину све већи.

- Од трошкова чланарине по школама успијевамо тек покрити трошкове горива, али нам је важније од тога да ђаци добију књигу на вријеме - казао је Савановић.

Покренули су и одјељење за пензионере које дјелује два пута мјесечно и окупља двадесетак чланова.

Како би још више био обогаћен културни живот у Српцу, намјера је да се србачка библиотека снажније увеже са библиотекама из окружења у реализацији заједничких пројеката. Иницијатива је потекла још прошле године, а уколико дође до реализације ове идеје, могла би се добити и нека донаторска средства.

- Планирамо да замијенимо столарију и једна од идеја је да кандидујемо заједнички пројекат код ресорног министарства са библиотеком из Мркоњић Града. У сарадњи са библиотеком из Лакташа у априлу ће бити организована бесплатна школа цртања стрипа за дјецу и одрасле од стране републичког удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа. Сматрам да је ово добар пут и да бисмо регионалним увезивањем допринијели још већој популаризацији културе - рекао је Савановић.

Један од приоритета србачке библиотеке у наредном периоду биће остварење рекордног броја од 30.000 књига. Ова установа тренутно располаже са 29.112 књига. Такође, Народна библиотека из Српца је први пут након дужег времена успјела да смањи задужење из претходних година. Успјели су нешто и уштедјети па су тим новцем освјежили просторије како би читаоци у љепшем амбијенту трагали за омиљеним књигама.

Хумана мисија

Радници библиотеке активни су и у Удружењу родитеља и дјеце са посебним потребама "Извор", гдје долазе једном седмично и читају пјесме и приче њиховим члановима. Већ неколико година успјешно одржавају и рад Поетске групе "Дикционариј" којом код основаца и средњошколаца развијају љубав према поезији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана