Narodna biblioteka Sokolac: Predstavljene “Priče sa planina” Milanka Borovčanina Romsoka

Srna
Narodna biblioteka Sokolac: Predstavljene “Priče sa planina” Milanka Borovčanina Romsoka

Sokolac - Knjiga putopisa “Priče sa planina” književnika Milanka Borovčanina Romsoka predstavljena je u Narodnoj biblioteci, a riječ je, kako je rečeno na promociji, o pravoj riznici znanih i neznanih istorijskih događaja u vezi sa širim prostorom Romanije.

Direktor Narodne biblioteke Snježana Soldar-Madžgalj kaže da je ovaj pjesnik pola svog života proveo gazeći kao planinar po planinskim prevojima, dolinama i vrletima.

- Romsok je rođen u vrletima Romanije i svoju neizlječivu ljubav prema čarima izdašne prirode nosi u srcu sve ove godine, pa je veći dio života proveo uživajući u njenoj ljepoti, koja mu je u svakom trenutku bila nadohvat ruke - istakla je Madžgaljeva.

Ne želeći da ulazi u dilemu da li su “Priče sa planina” putopis ili proza, književnik Zoran Kostić je istakao da je ovdje riječ o pravoj riznici znanih i neznanih istorijskih događaja u vezi sa širim prostorom Romanije.

- To je jedan antropogeografski pristup, kakav on dosljedno sprovodi od prve do posljednje rečenice i potvrđuje da taj pristup opravdava činjenicu jer je jedan od tvoraca i utemeljivača antropogeografije u toj velikoj nauci Jovan Cvijić - naveo je Kostić.

Borovčanin je do sada objavio šest zbirki pjesama za odrasle, jednu za djecu, dva romana, četiri knjige priča i pripovjedaka i jedan putopis. Član je udruženja književnika Republike Srpske i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana