Народна библиотека Соколац: Представљене “Приче са планина” Миланка Боровчанина Ромсока

Срна
Народна библиотека Соколац: Представљене “Приче са планина” Миланка Боровчанина Ромсока

Соколац - Књига путописа “Приче са планина” књижевника Миланка Боровчанина Ромсока представљена је у Народној библиотеци, а ријеч је, како је речено на промоцији, о правој ризници знаних и незнаних историјских догађаја у вези са ширим простором Романије.

Директор Народне библиотеке Сњежана Солдар-Маџгаљ каже да је овај пјесник пола свог живота провео газећи као планинар по планинским превојима, долинама и врлетима.

- Ромсок је рођен у врлетима Романије и своју неизљечиву љубав према чарима издашне природе носи у срцу све ове године, па је већи дио живота провео уживајући у њеној љепоти, која му је у сваком тренутку била надохват руке - истакла је Маџгаљева.

Не желећи да улази у дилему да ли су “Приче са планина” путопис или проза, књижевник Зоран Костић је истакао да је овдје ријеч о правој ризници знаних и незнаних историјских догађаја у вези са ширим простором Романије.

- То је један антропогеографски приступ, какав он досљедно спроводи од прве до посљедње реченице и потврђује да тај приступ оправдава чињеницу јер је један од твораца и утемељивача антропогеографије у тој великој науци Јован Цвијић - навео је Костић.

Боровчанин је до сада објавио шест збирки пјесама за одрасле, једну за дјецу, два романа, четири књиге прича и приповједака и један путопис. Члан је удружења књижевника Републике Српске и Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана