Najviša ocjena za Sajam knjige

Aleksandra Madžar
Najviša ocjena za Sajam knjige

Banjaluka - Izdavači, ali i posjetioci koji su bili na 19. "Glasovom" Sajmu knjige, školskog pribora i kancelarijske opreme, složili su se da je i ovogodišnja smotra pisane riječi zaslužila najvišu ocjenu.

Osim carstva pisane riječi u koje je ovih dana pretvorena dvorana "Borik", sa zadovoljstvom su istakli da je knjiga ove godine donijela sunce u Banjaluku, te da je zatvaranje sajma sa razlogom praćeno kišom.

- Sigurna sam da tu ima neke simbolike. Vreme provedeno na sajmu prošlo je jako brzo. Tužni smo što idemo, zato nas i prati kiša - rekli su na štandu beogradskog "Službenog glasnika".

Ponosni se vraćaju u Beograd iz opravdanih razloga. Djelo "Udarac viteškom čizmom" Slavena Radovanovića u njihovom izdanju ovjenčalo se nagradom "Liplje" za savremenu književnost.

Neki izdavači su juče ujutro polako počeli da pakuju knjige, ali to nije spriječilo vjerne čitaoce da iskoriste posljednje sate i uživaju u čaroliji književnosti, pažljivo birajući djelo za sebe ili svoje najdraže.

- Moram priznati da se kriza osjeti i da finansijska situacija nije baš najbolja, ali teško je odoljeti želji i ne kupiti knjigu. Sa druge strane, sajamski popusti su sjajna stvar, a ove godine nisu izostali. Neću pretjerati ako kažem da je i ovaj sajam afirmisao knjigu i književnost na najbolji način - istakla je Jelena Marković, koju smo zatekli na štandu izdavačke kuće "Laguna".

Još jednom je potvrđeno da "Glasova" manifestacija svakog septembra Banjaluku pretvara u grad knjige i sve posjetioce vodi u misteriozni svijet misli ispisanih i sakrivenih pod koricama različitih djela.

- Zadovoljni smo posećenošću našeg štanda na sajmu, a "Glas" se još jednom pokazao kao odličan organizator. Već nekoliko godina imamo lepo iskustvo sa ovim sajmom, a i ove godine je ispunio naša očekivanja - kazali su na štandu izdavačke kuće "Laguna", koji je bio jedan od najposjećenijih.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo Rade Ristović smatra da je i ove godine posvećeno dovoljno pažnje svima onima koji su to zaslužili, i piscima i izdavačima.

- Srećan sam i zbog nagrade "Moštanica", ali i zbog činjenice da je promocija romana nagrađenih na konkursu "Zlatna sova" veoma uspješno održana - dodao je Ristović.

Obilazak sajma "Glas" je omogućio i đacima nekoliko škola iz područja koja su bila pogođena velikim poplavama. Ova akcija pokazala se veoma uspješnom, jer su najmlađi čitaoci uživali na sajmu.

Jubilej

Rukovodilac "Glasovog" sajma knjige Petra Ivić rekla je da je manifestacija ove godine imala posebnu draž.

- Na korak smo da Sajam knjige proslavi 20. rođendan. U razgovoru sa izdavačima mogli smo zaključiti da su zadovoljni kako zaradom, tako i posjetom. Jedno je sigurno, sa nestrpljenjem očekujemo sljedeći septembar i novi pohod na aktuelna djela - rekla je Ivićeva. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana