Najbolji studenti oživjeli note velikana

Danko Kuzmanović
Najbolji studenti oživjeli note velikana

Banjaluka - Manifestacija “Dani Vlade S. Miloševića” koja će trajati do 18. aprila, a koja predstavlja omaž radu i stvaralaštvu Vlade Miloševića, kao i rad banjalučke Akademije umjetnosti, otvorena je koncertom najboljih studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci u Banskom dvoru Kulturnom centru.

 

 

 

“Dane Vlade S. Miloševića” svečano je otvorila pomoćnica ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković.

Đakovićeva je naglasila da su studenti i profesori Akademije umjetnosti banjalučkog Univerziteta pokazali da imaju znanje da organizuju jednu ovakvu respektabilnu manifestaciju i da godinama održavaju njen kvalitet.

Ona je istakla da ministarstvo godinama pruža snažnu podršku održavanju ove manifestacije, te naglasila da dokaz kvaliteta organizatora - Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci predstavlja i 20 godina rada koji ove godine obilježava.

- Noseći ime Vlade Miloševića i baštineći njegovo djelo akademija čuva naše nematerijalno kulturno nasljeđe - rekla je Đakovićeva i istakla da je ovo jedna od najvažnijih manifestacija iz oblasti muzičke umjetnosti u Republici Srpskoj.

Dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Sanda Dodik rekla je da je fokus ovogodišnje manifestacije na promociji potencijala studenata akademije.

- S obzirom na to da ove godine akademija obilježava 20 godina svog postojanja, mi smo fokus “Dana Vlade S. Miloševića” ove godine stavili na studentska dostignuća. Tako smo odlučili da i program otvaranja i zatvaranja bude koncert najboljih studenata, gdje će se predstaviti najbolji studenti instrumentalnih smjerova, a takođe dvoje od njih su i nagrađeni - rekla je Dodikova.

Ona je najavila naučni skup posvećen radu Vlade Miloševića.

- Veoma značajan segment predstavlja i naučni skup, koji će ove godine trajati od 12. do 14. aprila, na kojem će biti predstavljeno oko 80 radova stručnjaka iz cijele Evrope, a koji će doprinijeti da muzikologija bude sagledana i sa naučne strane - rekla je Dodikova.

- Što se tiče ostalih programa, izdvojila bih veče savremene muzike, gdje predstavljamo naše, domaće autore savremene muzike. Zatim, veče duhove horske muzike gdje smo povodom obilježavanja 800. godišnjice autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve priredili jedan koncert. Pored toga, imamo i projekat “Tradicija na sceni” muzikološkog društva koji će na jedan naučni način osvijetliti rad Vlade Miloševića - kazala je Dodikova.

Dejan Janković, profesor klavira na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, je kazao da je publika u Banskom dvoru Kulturnom centru mogla da čuje djela velikana muzike.

- Publika je imala priliku da čuje najbolje studente instrumentalnih odsjeka Akademije umjetnosti u Banjaluci. Čuli smo devet vrlo raznovrsnih tačaka, od doba baroka sve do savremene muzike - naveo je Janković.

Tradicionalnu kulturnu manifestaciju “Dani Vlade S. Miloševića”, koja će trajati do 18. aprila, organizuje Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Osim u Banskom dvoru, događaji će biti održavani i u prostorijama Akademije umjetnosti, Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Muzeja Republike Srpske i na tvrđavi Kastel.

Svjetsko bijenale studentskog plakata

Prije samog otvaranja “Dana Vlade S. Miloševića” otvoreno je Osmo svjetsko bijenale studentskog plakata u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel.

- Izuzetno mi je drago što ova izložba prethodi svečanom otvaranju “Dana Vlade S. Miloševića”. Ovu izložbu imamo zahvaljujući našoj saradnji sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu. Posebno sam srećna što ovdje imamo i radove naših studenata koji su ušli u ovaj izbor plakata - rekla je Dodikova.

 

 

Danas na programu

Tradicija na sceni: “Po zapisima melografa 20. vijeka” u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra od 18 časova.

Učestvuju studenti smjera za etnomuzikologiju Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana