Најбоље позоришне приче стижу у Бањалуку

Александра Глишић
Најбоље позоришне приче стижу у Бањалуку

Бањалука - Тим Народног позоришта ужурбано припрема јубиларно, 20. издање Театар феста "Петар Кочић", које ће свечано бити отворено 17. маја премијером представе "Само не у Швајцарскa" у режији Милана Нешковића.

Ријеч је о комаду Петра Михајловића који ће извести глумци Народног позоришта РС.

Директор Народног позоришта Републике Српске, које је организатор манифестације, Ненад Новаковић каже да је комплетан програм спреман и да завршавају детаље који ће заокружити цијелу причу.

- Пред публиком ће се наћи више од 40 догађаја, међу којима су представе, промоције, научни скуп, као и фестивал монодраме младог глумца. Поносни смо што је Театар фест "Петар Кочић" добио своју поштанску марку захваљујући "Поштама Српске", које су препознале наш фестивал као једну од најзначајнијих културних манифестација - рекао је Новаковић.

Директорица "Пошта Српске" Јасминка Кривокућа честитала је јубилеј Народном позоришту РС.

- "Поште Српске" ће путем поштанске марке посвећене Театар фесту "Петар Кочић" послати свијету поруку да Република Српска има своје вриједности као што је овај фестивал, који ће из године у годину бити бољи и свакако дати свој допринос у изградњи и јачању културних потенцијала РС - истакла је Кривокућа.

Подршку фестивалу дала је и компанија "м:тел", која је генерални спонзор манифестације и домаћин прве фестивалске вечери. Спонзор фестивала, али и цијеле позоришне сезоне је Адико банка.

- Адико банка ће 24. маја, на дан затварања фестивала, бити домаћин вечери, када ће у част награђених бити изведена представа "Јулије Цезар" - најавила је маркетинг менаџер Адико банке Марија Панић.

На фестивалу ће наступити и глумци Београдског драмског позоришта, који ће одиграти представу "Моје дете" у режији Ане Ђорђевић. На репертоару фестивала је и "Ново доба", комад рађен у копродукцији Битеф театра и МЕСС-а,  а режију потписује Дино Мустафић. У програм Театар феста "Петар Кочић" увршћена је и представа "Плућа" редитељке Аиде Буквић, а ријеч је о копродукцији Егзит театра и Градског казалишта Сисак. Градско позориште Подгорица на фестивал долази са представом "Чувари твог поштења", која је ауторски пројекат Бориса Лијешевића. Из Скопља стиже Театар комедија чији глумци ће извести комад "Трудна прича" у режији Лидије Дедовић.

Савремени текстови

- Случај је намјестио, никако ми то није била намјера, да осим Шекспира, у селекцији нема ниједног другог класика, што се може тумачити и као чињеница да се и у савременим текстовима крију изузетне вриједности и потенцијали. Драга публико, искрено вам завидим јер вас очекују сјајне представе, дивне глумачке роле у којима ћете уживати, а сви заједно ћемо на крају фестивала славити још једну побједу позоришне игре. Нека тако и буде - образложио је своју одлуку селектор фестивала Борис Мишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана