Награде потврдиле квалитет филмова

Александра Маџар
Награде потврдиле квалитет филмова

Бањалука - Млади редитељи из Републике Српске постигли су значајне резултате на домаћим и европским филмским фестивалима, а награде су потврдиле квалитет њиховог умјетничког израза.

Њихове филмске приче доживјеле су нове животе обилазећи разне градове, гдје их је на великом платну погледала бројна публика.

Талентовани студент филмске режије на Академији умјетности у Бањалуци Дајан Јаворац сматра да су фестивали одлична прилика младим ствараоцима за стицање самопоуздања. Он је прве успјешне кораке у каријери направио на фестивалима у Црној Гори, Бањалуци, Београду, Сарајеву, Амстердаму, Москви, Италији... Посебан утисак на стручну јавност оставио је причом филма "Празновање" који је ушао у селекцију 15 најбољих студентских остварења из цијелог свијета на престижном Међународном фестивалу документарних филмова у Амстердаму.

- Фестивали су одлична прилика за младе редитеље, јер нам тамо људи из струке наградама или сугестијама указују да смо на добром путу - казао је Јаворац.

Поред тога што су ове филмске манифестације мјесто гдје се могу упознати и са другим умјетницима, како каже, важни су и због јачања угледа бањалучког Универзитета.

- Ако ми као студенти Универзитета у Бањалуци освајамо награде у конкуренцији свих универзитета на простору бивше Југославије, то даје на важности Академији и привлачи нове људе да се уписују код нас. Фестивали су одлични и за афирмацију аутора, јер се и медији интересују за нас послије фестивала - истакао је Јаворац.

Да је свака награда значајна на свој начин, посебно за младе ствараоце који се тек упознају са свијетом филма и фестивала, потврдила је и млада умјетница Ања Кавић, студент режије на бањалучкој Академији умјетности. Заједно са Јаворцем она је недавно освојила "Златну медаљу Београда" за најбољу продукцију филма на фестивалу "Кратки метар" у Београду. Публици се представила документарцем "Неке дјевојке су веће од других" који је награђен на фестивалима у Москви, Новом Саду и Тузли.

- Награда на било којем фестивалу показује да је филм оставио јако добар утисак на публику и на критику. Такође је јако значајно да публика прихвати филм - сматра Кавићева.

Још једна позитивна страна ових филмских манифестација су, како каже, и радионице које се одржавају у оквиру фестивала.

- Одлично је што захваљујући учешћу на фестивалима остварујемо контакте са колегама из свих дијелова свијета и успостављамо сарадњу с њима - каже Кавићева.

Рим

- На фестивалу "Кратки метар" у Београду били су и селектори интернационалног фестивала у Риму. Они су погледали све филмове који су прошли селекцију београдског фестивала. Послије тога су одлучили да мој филм "Неке дјевојке су веће од других" и "Празновање" Дајана Јаворца прикажу у ревијалном дијелу римског фестивала - каже Ања Кавић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана