Награде најбољима на 19. Театар фесту Петар Кочић: Представа Дух који хода на трону

Мирна Пијетловић
Награде најбољима на 19. Театар фесту Петар Кочић: Представа Дух који хода на трону

Бањалука - Представа "Дух који хода" Српског народног позоришта Нови Сад и Центра за развој визуелне културе добитник је награде за најбољу представу у цјелини, 19. Театар феста "Петар Кочић" у Бањалуци.

Одлучио је ово стручни жири након шест одгледаних представа у званичној селекцији Театар феста у саставу Небојша Брадић, члан, Душко Љуштина, члан, Џевдет Тузлић, члан и Слађана Зрнић, предсједник жирија.

- У представи "Дух који хода" до изражаја долазе велика искреност и таленат, драматуршке вјештине, завидан осјећај за стил и жанр, те глумачка игра цјелокупног ансамбла, који влада модерним изразом и има јасну друштвену свијест о улози позоришта у друштву - стоји у образложењу жирија за најбољу представу у цјелини.

Међународни стручни жири је све одлуке донио једногласно, па је тако признање за најбољу мушку улогу, "за изражену трансформацију и самоиронијски отклон, толико потребан читању дјела Александра Поповића", додијелио Бранку Видаковићу, за улогу Момчила Јабучила у представи "Бела кафа" Народног позоришта из Београда.

- Награда за најбољу женску улогу додјељује се Нади Шаргин за улогу Зоре Шишарке, коју је језгровито донијела у раскалшном стилу самоироније, са пуно незадрживог шарма, у представи "Бела кафа" Народног позоришта из Београда - саопштило је жири Театар феста у Бањалуци.

Награда за најбољу режију додијељена је Александру Поповском "који је зналачки поставио комад и ликове, те одлично погодио транспарентну комику смијеха из гроба", у комаду "Дух који хода" Српског народног позоришта Нови Сад и Центра за развој визуелне културе.

Најбољи драмски текст написао је, према оцјени жирија, Дејан Дуковски.

- Дуковски умјетнички анализира моделе друштвених облика понашања, најдубље трагичне теме и тајне људске душе, која пати док се смије себи и свијету, у представи "Дух који хода" Српског народног позоришта Нови Сад и Центра за развој визуелне културе - казали су из жирија.

Награда за најбољу костимографију припала је Марини Вукасовић-Меденица за "маштовито и рјечито рјешење костима којим се омогућава проток времена, промјена карактера и ситуација", у представи "Бела кафа" Народног позоришта из Београда.

Жири је одлучио да награди и најбољу сценографију и то ону Таџисера Севинџа и Саше Сенковића, "за веома упечатљиво и функционално рјешење сценског простора, те подршку сценској игри и креативним визуелним елементима", у представи "Дух који хода" Српског народног позоришта Нови Сад и Центра за развој визуелне културе.

Директор Народног позоришта РС Ненад Новаковић оцијенио је да је будућност театра перспективна и извјесна. Он је прије почетка стручно-научног скупа "Каква је будућност театра? - продукција савременог театра" рекао да је поносан на популарност коју је Театар фест "Петар Кочић" достигао, те тиме показао да постоји потреба за позориштем већих капацитета.

Новаковић сматра да позоришта могу бити самоодржива, те да национална позоришта треба да имају подршку државе, али да је обавеза менаџерских тимова да оправдају сваки фенинг уложен у ту институцију и истовремено и да зараде.

Помоћник министра за културу РС Милица Котур рекла је да Министарство помаже рад Народног позоришта, које његује дух позоришног стваралаштва и интерпретације.

- Потребно нам је ново велико, савремено позориште, које ће моћи да прими оперу, балет и драму - поручио је декан Академије умјетности у Бањалуци Лука Кецман.

Задњег такмичарског дана, у понедјељак увече, публика је имала прилику да погледа комад Атељеа 212 из Београда "Кафа и цигарете - поздрав из Београда". А домаћин ове представе била је компанија м:тел која је публици послије представе уручила пригодне поклоне. Театар фест "Петар Кочић" синоћ је затворен свечаном додјелом награда те извођењем гала концерта Константина Костјукова и звијезда београдског балета.

Аплауз за Бату

Преминулом великану српског глумишта, Велимиру Бати Живојиновићу у част публика Театар феста "Петар Кочић" у Бањалуци и ансамбли Народног позоришта РС и Атељеа 212 из Београда, минутом ћутања и аплаузом поштовања, опростили су се од драгог глумца и поштованог колеге.

Награде

Бранко Видаковић - најбољи глумац

Нада Шаргин - најбоља глумица

Александар Поповски - најбоља режија

Дејан Дуковски - најбољи драмски текст

Марина Вукасовић-Меденица - најбољи костим

Таџисер Севинџ и Саша Сенковић - најбоља сценографија

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана