Nagrade filmovima o migracijama

Srna
Nagrade filmovima o migracijama

Istočno Sarajevo - Kratki igrani film "Flafi" Milice Filipovski i dokumentarni film "Kuda dalje" Jelene Radenović, koji su prikazani u okviru zvaničnog programa 11. Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar" u Istočnom Sarajevu, ukazali su na dileme, strahove i lične probleme sa kojima se susreću mladi koji žele da po svaku cijenu napuste Srbiju, kao i zemlje na Balkanu, u potrazi za boljim životom na zapadu.

Stručni žiri 11. "Prvog kadra" odlučio je da nagrada "Pečat kneza Pavla" za najbolji kratki igrani film u selekciji "Kratke priče" bude dodijeljena upravo Filipovskoj za film "Flafi", a riječ je o refleksnoj metafori o vremenu u kome živimo i dilemi: ostati ili otići, koja se lomi preko dječijeg odrastanja, obrazložio je žiri.

Film "Flafi" rađen je u koprodukciji između Srbije i Kanade i govori o porodici koja se seli u Kanadu, a uoči njihovog odlaska, na vratima im se pojavljuje čovjek sa ogromnim plišanim medvjedom - nagradom koju je osvojila njihova kćerka na nekom takmičenju.

"Kćerka je ubeđena da će sa sobom poneti i medu, ali roditelji već imaju problem sa težinom prtljaga koji su spremili na taj daleki put", pojašnjava Filipovska za Srnu.

Poruka filma je, ističe ona, upravo pitanje koje tišti svakog migranta - šta to ponijeti sa sobom u inostranstvo, da li su to neke emotivne stvari i sitnice ili racionalne, materijalne stvari poput odjeće, obuće...

"I sama sam kao mala često putovala avionom za Kanadu, ali svaki trenutak čekanja na aerodromu ili u nekoj čekaonici doživljavala sam kao svojevrstan rastanak sa prethodnim životom, koji kao da se raspada kada ga pokušavaš spakovati u torbe", rekla je Filipovska.

Ona kaže da je "Flafi" do sada imao mnogo uspjeha na međunarodnim festivalima, pri čemu je izdvojila nagrade na filmskim festivalima u Torontu, Kanu, Koloradu i drugo.

"žFlafiž ima sjajan filmski život i veoma sam radosna što smo učesnici i žPrvog kadraž u Istočnom Sarajevu, odličnog festivala, sa izuzetno dobrom selekcijom filmova i volela bih da to prepoznaju, prihvate i podrže svi oni koji u ovoj zemlji brinu o kulturi i finansiranju ovakvih manifestacija", istakla je Filipovska.

Autor filma "Kuda dalje" Jelena Radenović, izražavajući zadovoljstvo učešćem na "Prvom kadru", rekla je Srni da nju ove godine posebno oduševljava odlična selekcija filmova sa svih meridijana, za šta zasluge pripadaju umjetničkom direktoru i selektoru Festivala Aleksandri Mitrić Štifanić.

"To su stvarno filmski biseri ne samo regiona, nego i šire", ocijenila je Radenovićeva.

Ona kaže da se film "Kuda dalje" bavi dilemom "otići ili ostati".

"Koliko je god ta tema vezana za Beograd i Srbiju, vezana je i za čitav region. Mislim da se u toj dilemi, nažalost, našla većina mladih koji u poslednje vreme sve više razmišljaju o tome da li da napuste svoju zemlju, da li ih tamo negde čeka nešto bolje, da li će se lakše snaći i lepše živeti u inostranstvu nego kod kuće – e to je tema koja i mene progoni već veoma dugo", navela je Radenovićeva.

Ona kaže da je ovim filmom željela da poruči da svaki čovjek, prije nego što donese tako veliku i životnu odluku o odlasku od kuće u inostranstvo, treba da bude veoma pažljiv i da sagleda obje strane.

"Treba dobro proceniti šta je to što se tamo nudi i očekuje, i da li možda već kod svoje kuće sve to i imate, ali niste baš svesni toga", zaključila je reditelj dugometražnog dokumentarnog filma "Kuda dalje"./

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana