Nadahnuta besjeda Vojina Ćetkovića otvorila Teatar fest Doboj 2016: Pozorište kao spas od zavodljive površnosti

Dijana Dujić
Nadahnuta besjeda Vojina Ćetkovića otvorila Teatar fest Doboj 2016: Pozorište kao spas od zavodljive površnosti

Doboj - Uprkos podelama, poplavama, ratovima, nemaštini, krizi elementarne kulture, državnim i stranim miniranjima, rijaliti programima, šačica odabranih odlučila je da ne poklekne u vremenu ove zavodljive površnosti i da dođe u pozorište, koje, koliko god može, pokušava da se izbori za svakog od vas, draga publiko.

Ovim riječima u nedjelju Vojin Ćetković, poznati glumac iz Srbije, otvorio je 17. Teatar fest "Doboj 2016" na sceni Centra za kulturu i obrazovanje u Doboju.

- Zbog vas smo ovde da pokušamo da srušimo granice neljudske, granice međudržavne, umetničke da podržimo one koji hoće više, bolje i kreativnije. Mi koji verujemo u magiju pozorišta klanjamo se vama koji ste nam poklonili ovaj festival. Neka vam dugo traje - poručio je Ćetković.

Da dobojski Teatar fest ide u korak sa strateškim usmjerenjem razvoja kulture u Srpskoj, njenom decentralizacijom, da bi umjetnost i kulturni život bili što dostupniji svim građanima, na otvaranju je istakla pomoćnik ministra za kulturu i obrazovanje RS Milica Kotur.

Pozorišni praznik, koji će trajati do 3. juna, počeo je komadom "Noć bogova", najizvođenijeg hrvatskog pozorišnog pisca Mire Gavrana, koji je režirao Marko Manojlović, a u kojem pored Ćetkovića igraju Nebojša Ilić i Dejan Lutkić.

- Svaka dobra drama krije u sebi više žanrova. Pitanje je samo za šta se opredele glumci. Ne može jasno da se odredi da li je to komedija, farsa, drama, triler, tragedija. Mislim da ovaj komad ima svih elemenata, tako da je ovo jedna dobro skrojena drama - kazao je Ćetković o predstavi u kojoj tumači lik Luja DžIV, dok Lutkić igra dvorsku ludu, a Ilić francuskog pisca Molijera.

Druge takmičarske večeri dobojskoj publici trebalo je da se predstavi Narodno pozorište iz Tuzle sa komadom "Budala na večeri". Ova komedija je rađena po tekstu francuskog scenariste Fransisa Vebera, a u režiji Midhata Kušljugića. Takmičarski dio 17. Teatar festa zatvoriće Narodno pozorište RS iz Banjaluke sa predstavom "Sinovi umiru prvi" Mate Matišića, u režiji Marka Misirače.

Program

Glumci iz šabačkog pozorišta izvešće večeras komediju Reja i Majkla Kunija pod nazivom "Kidaj iz moje kuhinje!", koju je režirala Andrea Ada Lazić.

Predstava "Kumovi" pozorišta iz Gradiške na repertoaru je četvrte večeri festivala. Riječ je o dobro poznatom tekstu Dušana Kovačevića, koji je režirao Luka Kecman.

Zatvaranje festivala

Na zatvaranju festivala, šeste večeri u revijalnom dijelu, publika će imati priliku da pogleda hit komediju "Celo telo tu me boli" Gradskog pozorišta "Jazavac" iz Banjaluke, koju je po tekstu Ežena Joneska režirao Nikola Pejaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana