Надахнута бесједа Војина Ћетковића отворила Театар фест Добој 2016: Позориште као спас од заводљиве површности

Дијана Дујић
Надахнута бесједа Војина Ћетковића отворила Театар фест Добој 2016: Позориште као спас од заводљиве површности

Добој - Упркос поделама, поплавама, ратовима, немаштини, кризи елементарне културе, државним и страним минирањима, ријалити програмима, шачица одабраних одлучила је да не поклекне у времену ове заводљиве површности и да дође у позориште, које, колико год може, покушава да се избори за сваког од вас, драга публико.

Овим ријечима у недјељу Војин Ћетковић, познати глумац из Србије, отворио је 17. Театар фест "Добој 2016" на сцени Центра за културу и образовање у Добоју.

- Због вас смо овде да покушамо да срушимо границе нељудске, границе међудржавне, уметничке да подржимо оне који хоће више, боље и креативније. Ми који верујемо у магију позоришта клањамо се вама који сте нам поклонили овај фестивал. Нека вам дуго траје - поручио је Ћетковић.

Да добојски Театар фест иде у корак са стратешким усмјерењем развоја културе у Српској, њеном децентрализацијом, да би умјетност и културни живот били што доступнији свим грађанима, на отварању је истакла помоћник министра за културу и образовање РС Милица Котур.

Позоришни празник, који ће трајати до 3. јуна, почео је комадом "Ноћ богова", најизвођенијег хрватског позоришног писца Мире Гаврана, који је режирао Марко Манојловић, а у којем поред Ћетковића играју Небојша Илић и Дејан Луткић.

- Свака добра драма крије у себи више жанрова. Питање је само за шта се определе глумци. Не може јасно да се одреди да ли је то комедија, фарса, драма, трилер, трагедија. Мислим да овај комад има свих елемената, тако да је ово једна добро скројена драма - казао је Ћетковић о представи у којој тумачи лик Луја ЏИВ, док Луткић игра дворску луду, а Илић француског писца Молијера.

Друге такмичарске вечери добојској публици требало је да се представи Народно позориште из Тузле са комадом "Будала на вечери". Ова комедија је рађена по тексту француског сценаристе Франсиса Вебера, а у режији Мидхата Кушљугића. Такмичарски дио 17. Театар феста затвориће Народно позориште РС из Бањалуке са представом "Синови умиру први" Мате Матишића, у режији Марка Мисираче.

Програм

Глумци из шабачког позоришта извешће вечерас комедију Реја и Мајкла Кунија под називом "Кидај из моје кухиње!", коју је режирала Андреа Ада Лазић.

Представа "Кумови" позоришта из Градишке на репертоару је четврте вечери фестивала. Ријеч је о добро познатом тексту Душана Ковачевића, који је режирао Лука Кецман.

Затварање фестивала

На затварању фестивала, шесте вечери у ревијалном дијелу, публика ће имати прилику да погледа хит комедију "Цело тело ту ме боли" Градског позоришта "Јазавац" из Бањалуке, коју је по тексту Ежена Јонеска режирао Никола Пејаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана