Na uranku Stanislava Biničkog hrabar iskorak na putu umjetnosti

Željka Domazet
Na uranku Stanislava Biničkog hrabar iskorak na putu umjetnosti

Istočno Sarajevo - Prvi put u Istočnom Sarajevu premijerno je izvedena prva srpska opera "Na uranku" Stanislava Biničkog za koju je davne 1902. godine, libreto napisao Branislav Nušić.

U režiji Ljube Božovića ovo muzičko-scensko djelo u utorak uveče oživjelo je  četvoro solista, petnaest članova hora Muzičke akademije Univerziteta Istočno Sarajevo  i dva gosta iz Sarajevske opere. Profesori i studenti dokazali su da mogu da iznesu jedan ovako zahtjevan projekat, što su potvrdili i gromoglasni aplauzi kojima ih je publika nagradila.

Na sceni se osjećao duh doba kada su Turci vladali u Srbiji. Aga je odlučio da se ženi  Stankom djevojkom iz sela, međutim njeno srce osvojio je drugi, momak Rada.

- Međutim Aga misli da on koji ima vlast u svojim rukama može da raspolaže i srećom te djevojke. Tu dolazi do sukoba između Rada i Age. Cijela priča se završava tragično. Aga optužuje Radovu majku da nosi grijeh iz prošlosti i da Rade ne zna ko mu je otac i ona ubija svoju majku - ukratko je radnju priče objasnio režiser.

Dodao je da je ovo prvi put da je u Istočnom Sarajevu, a drugi put u Republici Srpskoj izvedena opera. 
Odluka da bude izvedena ova opera donesena je jer ju je bilo moguće i kadrovski i tehnički izvesti u postojećim uslovima. 
- U operi učestvuje četvoro solista i 15 članova hora, uglavnom kadar Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu - profesori i studenti, sa dva gosta iz Sarajevske opere. Nije bilo lako spremiti operu jer ovo nije profesionalno pozorište - istakao je Božović.

Smatra da je opera kvalitetom zadovoljila one koji vole ovaj vid pozorišnog predstavljanja. 
Profesorica Muzičke akademije Klaudija Krkotić, koja je tumačila ulogu Stanke ističe da su operu pripremili za samo dva mjeseca. 
- Vrlo brzo smo ovo pripremili. Radila je jedna kvalitetna i vrijedna ekipa. Svakodnevno smo vježbali - rekla je Krkotićeva.

Posebno je srećna jer Muzička akademija iz godine u godinu napreduje u mnogo segmenata.

- Osjetili smo da imamo kapacitet da možemo da iznesemo prvu srpsku operu. U budućnosti se može očekivati još sličnih projekata, možda nekih ozbiljnih mjuzikla i drugih događaja koji bi za publiku i građanstvo bili interesantni - najavila je Krkotić. 

Opera "Na uranku" izvedena je u okviru obilježavanja 25 godina Univerziteta u Istočnom Sarajevu. 

Potrebna operska scena

- Opera iziskuje operski teatar gde za početak postoji jedna operska rupa da možemo da angažujemo ceo orkestar, što mi nismo ovde imali mogućnost, pa smo to zamenili klavirom. Nadamo se da to nije umanjilo čaroliju jer mi smo dali sve od sebe da ovu predstavu donesemo na najbolji mogući način.  Ovo u Istočnom Sarajevu je istorija i nadam se da je bilo lepo - kazao je bariton Marko Kalajanović, prvak opere Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana