На уранку Станислава Биничког храбар искорак на путу умјетности

Жељка Домазет
На уранку Станислава Биничког храбар искорак на путу умјетности

Источно Сарајево - Први пут у Источном Сарајеву премијерно је изведена прва српска опера "На уранку" Станислава Биничког за коју је давне 1902. године, либрето написао Бранислав Нушић.

У режији Љубе Божовића ово музичко-сценско дјело у уторак увече оживјело је  четворо солиста, петнаест чланова хора Музичке академије Универзитета Источно Сарајево  и два госта из Сарајевске опере. Професори и студенти доказали су да могу да изнесу један овако захтјеван пројекат, што су потврдили и громогласни аплаузи којима их је публика наградила.

На сцени се осјећао дух доба када су Турци владали у Србији. Ага је одлучио да се жени  Станком дјевојком из села, међутим њено срце освојио је други, момак Рада.

- Међутим Ага мисли да он који има власт у својим рукама може да располаже и срећом те дјевојке. Ту долази до сукоба између Рада и Аге. Цијела прича се завршава трагично. Ага оптужује Радову мајку да носи гријех из прошлости и да Раде не зна ко му је отац и она убија своју мајку - укратко је радњу приче објаснио режисер.

Додао је да је ово први пут да је у Источном Сарајеву, а други пут у Републици Српској изведена опера. 
Одлука да буде изведена ова опера донесена је јер ју је било могуће и кадровски и технички извести у постојећим условима. 
- У опери учествује четворо солиста и 15 чланова хора, углавном кадар Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву - професори и студенти, са два госта из Сарајевске опере. Није било лако спремити оперу јер ово није професионално позориште - истакао је Божовић.

Сматра да је опера квалитетом задовољила оне који воле овај вид позоришног представљања. 
Професорица Музичке академије Клаудија Кркотић, која је тумачила улогу Станке истиче да су оперу припремили за само два мјесеца. 
- Врло брзо смо ово припремили. Радила је једна квалитетна и вриједна екипа. Свакодневно смо вјежбали - рекла је Кркотићева.

Посебно је срећна јер Музичка академија из године у годину напредује у много сегмената.

- Осјетили смо да имамо капацитет да можемо да изнесемо прву српску оперу. У будућности се може очекивати још сличних пројеката, можда неких озбиљних мјузикла и других догађаја који би за публику и грађанство били интересантни - најавила је Кркотић. 

Опера "На уранку" изведена је у оквиру обиљежавања 25 година Универзитета у Источном Сарајеву. 

Потребна оперска сцена

- Опера изискује оперски театар где за почетак постоји једна оперска рупа да можемо да ангажујемо цео оркестар, што ми нисмо овде имали могућност, па смо то заменили клавиром. Надамо се да то није умањило чаролију јер ми смо дали све од себе да ову представу донесемо на најбољи могући начин.  Ово у Источном Сарајеву је историја и надам се да је било лепо - казао је баритон Марко Калајановић, првак опере Народног позоришта у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана