Na pijaci Arizoni sprženo 450 radnji

Sanja Amidžić
Na pijaci Arizoni sprženo 450 radnji

Gradačac - Dio pijace Arizona, koja se nalazi nedaleko od Gradačca, izgorio je juče u požaru. Tom prilikom izgorjelo je oko 450 radnji, ali, na sreću, povrijeđenih nije bilo. Šeta još nije procijenjena, ali je višemilionska!

Prema prvim procjenama, vatrena stihija je progutala, osim lokala koji su pretežno bili napravljeni od drveta, i  veliku količinu robe u ovim prodajnim objektima. 

Požar na pijaci u selu Porebrice izbio je u noći između nedjelje i ponedjeljka, a sumnja se da je vatru izazvala plinska boca koja je eksplodirala u toku noći u jednoj od radnji. Šta je tačan uzrok požara juče niko od nadležnih nije mogao sa sigurnošću da kaže.

Iz Vatrogasnog društva Gradačac juče su rekli da su oko 4.30 časova dobili dojavu da gore radnje na dijelu pijace Arizona, koja pripada Gradačcu.

- Ekipe su po izlasku na teren zatekle požar koji se munjevito širio. Vatra je bila zahvatila mnoge radnje. Pored odjeće, obuće i druge robe koja je gorjela u objektima, tu su se nalazile i plinske boce koje su usljed vatrene stihije eksplodirale. Zbog toga nam je bilo rizično i otežano gašenje vatre, ali, na sreću, niko nije povrijeđen - kazali su gradačački vatrogasci.

Dodali su da su im u pomoć pritekli i vatrogasci iz Pelagićeva, Orašja, Srebrenika, ali i druge vatrogasne jedinice iz okolnih mjesta. Požar je lokalizovan nakon četiri časa borbe sa vatrom.

Iz uprave gradačačke pijace rekli su da su brojni radnici gledali kako vatra guta njihove radnje i radna mjesta.

- Plamen je izbijao više od deset metara u visinu. Policija je zabranila prilaz požaru na više desetina metara, ali i sa te udaljenosti bilo je strašno gledati kako se vatrogasci bore da zaustave buktinju - kazali su iz uprave ove pijace.

Dodali su da je pričinjena velika materijalna šteta, koja će biti procijenjena u narednom periodu. O uzroku požara nisu ništa mogli reći.

Prema riječima očevidaca, prizor je bio zastrašujući.

- Vatra se naglo širila. Vatrogasci su se borili da ugase plamen, ali radnje su gorjele kao papir. Dim je bio ogroman, ništa se nije vidjelo stotinama metara uokolo. Čula se i eksplozija - kazao je jedan od očevidaca koji nije želio da mu objavimo ime. Dodao je da je požar pričinio veliku štetu ljudima koje su tamo radili i zarađivali za život, ali i opštini Gradačac.

Zarada

Opština Gradačac je mjesečno od zakupnine na pomenutoj  pijaci zarađivala oko 30.000 maraka.

- Na godišnjem nivou od zakupnine smo imali oko 360.000 KM. Pored toga, imali smo i prihode od drugih dažbina, a sada je to sve izgorjelo - kazali su u upravi gradačačke pijace. Dodali su da će u narednom periodu nastojati da što prije osposobe pijacu za rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana