Na festivalu u Bačkoj Palanci pobijedile Pustolovine Boleta Komete

Aleksandra Madžar
Na festivalu u Bačkoj Palanci pobijedile Pustolovine Boleta Komete

Banjaluka - Animirana bajka "Pustolovine Boleta Komete", koprodukcijski projekat Gradskog pozorišta "Jazavac" i "Nevid" teatra iz Banjaluke, a u režiji Marka Dukića, osvojila je prvu festivalsku nagradu na 22. festivalu ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci.

Spoj animacije i živog lika, sa kojim se vješto na sceni izborila glumica Smiljana Marinković putujući u pustinju, boreći se sa morskom olujom, silazeći na dno mora, ali i duboko u zemlju, oduševio je proteklog vikenda najmlađu publiku pa je sa razlogom, pored nagrade publike, Dukićev komad proglašen najboljim i od strane stručnog i dječijeg žirija.

- Predstava "Pustolovine Boleta Komete" izdvojila se svojom kompletnošću u pogledu jedinstva dramske strukture, režije i glumačke igre. Toplina priče i vizuelna atraktivnost bile su objedinjene na najbolji mogući način i tako se ova predstava nedvosmisleno nametnula kao ovogodišnji pobjednik - stoji u obrazloženju stručnog žirija.

Za glumicu Smiljanu Marinković odlazak na ovaj festival i osvajanje nagrada je od posebnog, kako emotivnog, tako i profesionalnog značaja, jer je ova mlada glumica iz svog rodnog grada Bačke Palanke došla u Banjaluku da studira glumu.

- Poseban doživljaj za mene bio je igrati na ovom festivalu koji se u mom rodnom gradu održava već 22 godine. Kako je Bačka Palanka grad bez teatra, nisam imala gde da gledam predstave osim na ovom festivalu uz koji sam odrastala. Da nije bilo ovog festivala, ja danas ne bih bila glumica - kazala je Marinkovićeva i dodala da nikada ranije nije imala toliku tremu kao tada, kada je igrala ispred mnogobrojnih prijatelja koji su došli da je podrže.

Reditelj ovog pozorišnog komada, pored toga što je izuzetno srećan zbog prvih festivalskih nagrada, zadovoljan je i atmosferom koju su stvorili organizatori festivala.

- Veći dio sadržaja dešavao se u Bagremari, rezervatu prirode nedaleko od Bačke Palanke. Predivan ambijent za predstave i sjajne koncerte, ispunjen mladim i kreativnim ljudima koji su volontirali, izvodili predstave, razne muzičko-scenske i cirkuske performanse i na kraju održavali radionice za djecu. Nama je bilo prvi put da izvodimo predstavu na otvorenom, tako da je to već bio poseban ugođaj za sve nas - kazao je Dukić i pozvao mališane i njihove roditelje da u Boletovim pustolovinama uživaju ovog septembra u "Jazavcu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana