На фестивалу у Бачкој Паланци побиједиле Пустоловине Болета Комете

Александра Маџар
На фестивалу у Бачкој Паланци побиједиле Пустоловине Болета Комете

Бањалука - Анимирана бајка "Пустоловине Болета Комете", копродукцијски пројекат Градског позоришта "Јазавац" и "Невид" театра из Бањалуке, а у режији Марка Дукића, освојила је прву фестивалску награду на 22. фестивалу еколошког позоришта за децу и младе у Бачкој Паланци.

Спој анимације и живог лика, са којим се вјешто на сцени изборила глумица Смиљана Маринковић путујући у пустињу, борећи се са морском олујом, силазећи на дно мора, али и дубоко у земљу, одушевио је протеклог викенда најмлађу публику па је са разлогом, поред награде публике, Дукићев комад проглашен најбољим и од стране стручног и дјечијег жирија.

- Представа "Пустоловине Болета Комете" издвојила се својом комплетношћу у погледу јединства драмске структуре, режије и глумачке игре. Топлина приче и визуелна атрактивност биле су обједињене на најбољи могући начин и тако се ова представа недвосмислено наметнула као овогодишњи побједник - стоји у образложењу стручног жирија.

За глумицу Смиљану Маринковић одлазак на овај фестивал и освајање награда је од посебног, како емотивног, тако и професионалног значаја, јер је ова млада глумица из свог родног града Бачке Паланке дошла у Бањалуку да студира глуму.

- Посебан доживљај за мене био је играти на овом фестивалу који се у мом родном граду одржава већ 22 године. Како је Бачка Паланка град без театра, нисам имала где да гледам представе осим на овом фестивалу уз који сам одрастала. Да није било овог фестивала, ја данас не бих била глумица - казала је Маринковићева и додала да никада раније није имала толику трему као тада, када је играла испред многобројних пријатеља који су дошли да је подрже.

Редитељ овог позоришног комада, поред тога што је изузетно срећан због првих фестивалских награда, задовољан је и атмосфером коју су створили организатори фестивала.

- Већи дио садржаја дешавао се у Багремари, резервату природе недалеко од Бачке Паланке. Предиван амбијент за представе и сјајне концерте, испуњен младим и креативним људима који су волонтирали, изводили представе, разне музичко-сценске и циркуске перформансе и на крају одржавали радионице за дјецу. Нама је било први пут да изводимо представу на отвореном, тако да је то већ био посебан угођај за све нас - казао је Дукић и позвао малишане и њихове родитеље да у Болетовим пустоловинама уживају овог септембра у "Јазавцу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана