Музику разумије читав свијет

Александра Маџар
Музику разумије читав свијет

Бањалука - Институт за модерно музичко образовање "Opus conmusica" постоји више од десет година, а као франшизни партнер европског Института за модерно музичко образовање већ пет година.

"Opus conmusica" Бањалука је дио велике европске музичке породице, а наш мото гласи "Музика је језик кога разумије читав свијет", рекла је за "Глас Српске" оснивач и професор ове музичке школе Драгана Бањац. Објаснила је да је централни  Институт у Њемачкој у граду Ајзенаху, те истакла да јој је изузетна част, што се име ове школе тамо спомиње, јер је то град Јохана Себастијана Баха.

Бањчева је завршила средњу музичку школу "Владо Милошевић" а студије клавира на Музичкој академији у Новом Саду. Идеја о отварању музичке школе родила се на почетку каријере.

- Имала сам жељу да понудим нешто ново. Музичка педагогија у европским просторима биљежила је знатне промјене и иновације, посебно у области раног музичког образовања - каже Бањчева.

Музика у најранијем узрасту има велики утицај на интелектуални развој дјетета. Таквим истраживањима бавио се више од 30 година Асмус Хинтз, професор на Академији за музику и медије у Хамбургу, који је и аутор пројекта "conmusica" и "Max i Mia" - програма за рано музичко образовање. Програме које су као ауторизоване преузели на основу уговора о франшизи, како је рекла, омогућавају ученицима да, у виду музичке шетње кроз вријеме и културе, упознају музику разних народа и познате композиторе.

Као франшизни партнер Институт има и властиту издавачку дјелатност. Све књиге које користе су преведене, а Институт има одобрење да се књиге штампају на нашем језику.

- Тренутно имамо око 200 ученика. Упис траје током цијеле године без ограничења старосне доби. Највеће  интересовање је за предшколске програме - казала је Бањчева.

Концерте и јавне наступе одржавају више пута годишње.

- Наши ученици не уче само да свирају, него и да слушају музику и да се правилно понашају на концертима. Тако се ствара модерна, образована музичка публика - рекла је Бањчева.

Професори

- Сви професори који раде са ученицима су академски образовани, већином на Академији умјетности Бањалука. Према условима Уговора о преузимању франшизе професори похађају стручне семинаре које одржавају еминентни професори са Института у Њемачкој. Семинари се одржавају у Бањалуци или у Ајзенаху. То је драгоцјена размјена искустава. Захвалност за све успјехе припада цјелокупном  "Con musica" тиму - рекла је Драгана Бањац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана