Музика из Фридриховог одзвањала Банским двором

Данко Кузмановић
Музика из Фридриховог одзвањала Банским двором

Бањалука - Познато је да је пруски краљ Фридрих Велики на двору Сан-Суси, поред Дрездена, приређивао праве музичке гозбе, а једну такву музичку гозбу из периода поменутог владара бањалучкој публици је приредио ансамбл за рану и традиционалну музику “Ренесанс” из Београда.

Балске хаљине, барокни костими, заборављени средњовјековни инструменти као што су лаута, харфа и шалмај, оперско пјевање и крајње необичан наступ потпуно су увукли публику у концертној дворани Банског двора Културног центра у музику и атмосферу неког другог, давног времена.

Ансамбл за рану и традиционалну музику “Ренесанс” ове године прославља свој 50. рођендан. У ових пет деценија кроз ансамбл је прошло 150 чланова.

Шта је то што је обиљежило ових 50 година и какви су то напори с којима су се борили да би тако дуго опстали и постали један од најстаријих ансамбала ове врсте у Европи, за “Глас Српске” говорио је оснивач Љубомир Димитријевић.

- Пре свега нас је одржала та лепота. Лепота ране музике. То је нас од почетка привукло. Ми смо осетили да ту има нешто што треба открити. Ево ми то откривамо пуних 50 година и, наравно, још нисмо открили, али то нас и држи. Када будемо то нешто напипали и открили, онда нас више неће интересовати. Хвала Богу то се сигурно неће десити, јер то је таква ризница. Наравно, држи нас и публика. Публика редовно долази на наше концерте. Ми смо некако аутентични и занимљиви свима, поготово када се обучемо у те наше костиме и кад представљамо неке егзотичне програме. То се ретко виђа и чује код нас - казао је Димитријевић.

Ансамбл “Ренесанс” је и прошле године у Бањалуци обиљежио један јубилеј. Наиме, у марту прошле године је било тачно 40 година од првог наступа у Бањалуци.

- Трудимо се да дођемо сваке године и да увијек имамо нови или премијерни програм. У марту прошле године је било 40 година од марта 1978. када је “Ренесанс” први пут наступио у Банском двору. Заиста занимљив јубилеј - рекао је Димитријевић.  

Ансамбл је за ових пет деценија постојања забиљежио више од 4.000 наступа, како код нас, тако и по читавој Европи.

Димитријевић је казао да се сада ситуација мало промијенила, јер ова музика данас није ријеткост као у вријеме када су они почињали.

- Трудимо се. Има неких наговештаја, али је сада то некако теже. Ситуација се много променила. Данас има много ансамбала који се баве овом врстом музике. У свету је рана музика изузетно присутна, постоје и високе школе и академије. У оно наше време сви смо били пионири и овде и у иностранству. Наравно, мени је изузетно драго што је оно за шта смо се ми залагали данас присутно у музичком животу целог света - навео је Димитријевић. +

О почецима

Димитријевић је рекао да су почеци ансамбла изгледали као када дијете учи да хода.

- То су били невешти почеци, као када дете почиње да хода, па пада, па има много модрица. Управо тако смо и ми почињали, устајали и падали. Набављали смо те инструменте из каталога, а нисмо знали ни како се свирају. Били смо потпуно самоуки. Сами смо учили и то је, наравно, дуго трајало, за разлику од ових наших младих чланова који су захваљујући нашем искуству и знању врло брзо савладали оно за шта је нама требало по више деценија. Имали смо велики ентузијазам. Огроман - објаснио је Димитријевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана