Muzička razglednica otvara Dane Vlade S. Miloševića

Mirna Pijetlović
Muzička razglednica otvara Dane Vlade S. Miloševića

Banjaluka - April će biti mjesec u znaku tradicionalne manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića", koju 16. put zaredom organizuju Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Muzikološko društvo RS.

Ovogodišnji program, koji počinje danas u 12 časova na groblju "Sveti Pantelija", kada će studenti banjalučke akademije uređivati grob banjalučkog kompozitora, trajaće sve do 8. maja, a u njemu će učestvovati, između ostalih, studenti muzičkog, dramskog i likovnog odsjeka sa 14 koncerata, naučnih skupova, radionica, izložbi i filmova.

Prema riječima dekana banjalučke Akademije umjetnosti Luke Kecmana, zvanično svečano otvaranje manifestacije biće 16. aprila u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra.

- Počinjemo sa programom "Muzička razglednica BiH 1878-1918" na kojem će dela Vlade Miloševića izvoditi Maja Ačkar-Zlatarević na klaviru, a moderator je Lana Paćuka - najavio je Kecman.

Publiku u prostorijama Akademije umjetnosti, Akademije nauka i umjetnosti RS, Narodnom pozorištu RS, Dječijem pozorištu RS, Muzeju RS i Muzeju savremene umjetnosti RS očekuje bogat program.

- Program smo podelili u četiri celine, a to je, pre svega, naučni skup, veče posvećeno Vladi S. Miloševiću, tradicija na sceni, odnosno stručne radionice koje će voditi etnomuzikolozi i veče barokne muzike - kazao je Kecman i dodao da ova manifestacija vraća u javnost djelo Vlade S. Miloševića.

Kako je istakla prodekan za nastavu i međunarodnu saradnju Akademije umjetnosti Sanda Dodik, ove godine će na naučnim skupovima, koji će biti održani 17. i 18. aprila na Akademiji, učestvovati 81 stručnjak iz svih naučnih oblasti u umjetnosti.

- Biće predstavljeni radovi iz oblasti muzikologije, etnomuzikologije, muzičke teorije i muzičke pedagogije, a priznati naučnici dolaze iz zemalja regiona, sa univerziteta i Srpske akademije nauka i umjetnosti u Beogradu - rekla je Dodikova i dodala da su radovi posvećeni, kako Miloševiću, tako i našoj tradiciji koju pokušavaju da očuvaju i kroz naučnu oblast.

Ono što će svakako biti zanimljivo je gost iz Lisabona iz Portugalije.

- Riječ je o profesoru koji je porijeklom iz Velike Britanije, ali je u jednom trenutku došao u dodir sa pravoslavnom duhovnom muzikom, koja ga je inspirisala da komponuje u duhu pravoslavne liturgijske muzike - najavila je Dodikova.

Rukovodilac muzičkog odsjeka Akademije Timea Hotić najavila je niz zanimljivih koncerata sa naglaskom na saradnji sa kolegama iz regiona uz, naravno, koncerte studenata banjalučke akademije.

- Pored toga što želimo da pokažemo šta mi to radimo sa našim studentima kada je muzika u pitanju, zanimljiva će biti muzička radionica o tremi koju će držati profesor gitare iz Beograda Vera Ogrizović - najavila je Hotićeva i dodala da će jedan od interesantnijih koncerata biti onaj 16. aprila kada će kolege sa sarajevske akademije kompozicijama podsjetiti na početke izvođenja umjetničke muzike u BiH, a jedan od prvih koncerata je održan upravo u Banjaluci.

Generalni pokrovitelj manifestacije je predsjednik RS Milorad Dodik, a medijski sponzori su "Glas Srpske" i RTRS.

Opus

- Opus Vlade S. Miloševića je ogroman. Napisao je 505 dela, od kojih je trećina izgubljena, mnogo dela se i ne izvodi, ali ćemo mi u večeri posvećenoj našem kompozitoru pokušati vratiti njegovo ime i delo na pravi put. Biće to multimedijalno veče u kojem ćemo izvoditi njegova dela, ali i osvrnuti se na njegov život. Predstavićemo njegov vokalni opus, kompozicije za decu, ženski i kamerni hor. Izvršićemo revitalizaciju njegovih dela, koja su do sada bila samo u Muzeju - najavio je predsjednik Muzikološkog društva RS Saša Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana