Музичка лепеза емоција на рођендану Бањалучанки

Александра Глишић
Музичка лепеза емоција на рођендану Бањалучанки

Бањалука - Када се удруже музика и емоције добије се вече за памћење какво је публици приредио Женски хорски ансамбл "Бањалучанке", који је четири деценије постојања прославио концертом на тврђави Кастел.

 Најтрофејнији женски хорски ансамбл у Републици Српској још једном је оправдао ову титулу, а бањалучка публика, која је у сриједу увече пратила концерт, није крила одушевљење пјевајући углас са "Бањалучанкама". Предвођене диригентом Младеном Матовићем све генерације хора провеле су кроз праву музичку авантуру све који су дошли да са њима прославе јубилеј.

На Кастелу је било више од три хиљаде љубитеља музике, а Матовић не крије да је овај концерт за њега имао посебно значење.

- Сви на сцени били смо ношени на крилима посебних емоција. Никада није лако пјевати пред својом публиком и свом граду, али морам признати да је овај концерт хора "Бањалучанке" један од најискренијих и најемотивнијих наступа икада. Хвала нашој драгој Бањалуци на огромној подршци, јер не дешава се баш често да један хорски ансамбл испуни тврђаву Кастел до посљедњег мјеста и то двије године узастопно - рекао је Матовић, који је у једном тренутку запјевао са чланицама хора.

Додаје да су веома срећни што се велики дио чланица свих некадашњих генерација ансамбла одазвао позиву да активно учествују у припреми концерта, а посебно их је обрадовало што су рођенданском концерту присуствовали сви некадашњи умјетнички руководиоци ансамбла.

На концерту су уручене и свечане повеље хора утемељивачу и оснивачу хора "Бањалучанке" музичком педагогу Анти Шашићу и професорима Александри Остојић-Ждрња и Браниславу Ђаковићу, који су руководили хором од 1994. до 2004. године.

- Концерт је пажљиво припреман пуних шест мјесеци и у репертоарском смислу донио је стилску и жанровску разноврсност по којој су "Бањалучанке" постале препознатљиве на својим концертним наступима широм региона - каже Матовић.

Концептуално, концерт је био подијељен у три дијела, у првом су биле композиције умјетничке музике домаћих и страних аутора од периода ренесансе па све до 21. вијека, а у другом пјесме из богате ризнице традиционалне музике Балкана.

Трећи дио био је резервисан за популарнији репертоар и представљао је прави музички времеплов који су чиниле хорске обраде великих свјетских хитова поп-рок музике и филмске музике. Самостални наступ имале су чланице и прве генерације хора "Бањалучанке", а на крају су све генерације извеле неколико композиција.

Наступили су солисти из свих генерација хора: Иванка Јањанин, Бранислава Скендерија, Ирена Радојевић, Оливера Ђукин, Слађана Малешевић, Лидија Милутиновић-Ципар, Славица Тутњевић, Жаклина Вученовић, Јелена Шобић, Јелена Доброта, Марија Дулић, Мирјана Калабић и Миона Граорац. Концерт су музички обогатили чланови гудачког оркестра, пијанисти Арсен Чаркић и Младен Јанковић, гитариста Младен Бојић и перкусиониста Зоран Вујић.

Основан у Бањалуци 1977. године, на иницијативу бањалучког музичког педагога Анте Шашића, хор "Бањалучанке" је женски ансамбл са најдужом традицијом на простору Републике Српске и БиХ. Колико овај хор има публике која истински ужива у сваком наступу видјело се и на рођенданском концерту.

Захваљујући досадашњим резултатима женски камерни хор "Бањалучанке" је уврштен на званичну ранг-листу педесет најбољих камерних хорова свијета Свјетске хорске асоцијације "Интеркултур".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана