Музичка драма Whiplash побjедник Санденса

Танјуг
Музичка драма Whiplash побjедник Санденса

Музичка драма "Whiplash" и документарни филм "Rich Hill" добитници су главних награда овогодишњег Санденс фестивала.

Филм "Whiplash" о џез бубњару и његовој опсесији за перфекцијом, освојио је награду публике и жирија у категорији америчке драме.

То је велика побjеда за 28-годишњег редитеља и сценаристу Демијена Шазела који је прошле године на фестивалу освојио награду жирија у категорији краткометражног филма за краћу верзију истог остварења.

"Сjећам се да сам први пут дошао овде са краткометражним филмом, који смо снимили због мог искуства као бубњара", казао је Шазел, додајући да нико није желио да финансира филм.

"Нико није желио да га финансира, јер нико није желио да сними филм о џез бубњару, баш чудно", казао је у шали млади редитељ.

Филм је откупила компанија Сони за три милиона долара. Многи му предвиђају субину остварења која су била успешна на Санденсу, попут "Зиме до костију"  и "Звијери јужњачке дивљине", а која су касније освојила бројне награде, укључујући и номинацију за Оскара.

Амерички документарац "Rich Hill", добитник награде жирија, прати животе тројице тинејџера у руралном Мисурију који покушавају да се отргну сиромаштву.

"Ово је мали филм, али има велико срце и ми га посвећујемо породицама градића Rich Hill у Мисурију, као и породицама у филму", казала је Трејси Дроз Трагос, једна од редитељки документарца.

Награда публике отишла је документарцу "Аlive Inside" о ефектима музике на људе који болују од Алцхајмера.

У селекцији свjетског филма, главне награде освојили су чилеанско-француско остварење "To Kill A Man" у категорији драме и сиријско-њемачки "Return to Homs" у категорији документарног филма.

Дебитантски дугометражни играни филм "Непослушни" сценаристкиње и редитељке Мине Ђукић из Србије, премијерно је приказан на фестивалу у оквиру међународног такмичарског програма драмских остварења.

Овај road-movie, прича о одрастању двоје младих људи који проводе љето заједно у родном граду у Војводини, на жалост, није освојио награду.

Санденс фестивал додјељује сваке године 28 признања на церемонији која се уживо преноси из Парк Ситија, а чији су домаћини овог пута били комичари Ник Оферман и Меган Мулали.

Овогодишњи, 30. филмски фестивал Санденс, основан на иницијативу холивудског ветерана Роберта Редфорда, завршава се данас након десет дана у којима је приказано укупно 117 филмова из 37 земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана