Muzeju Kozare u Prijedoru: Od crteža do akvarela na platnima

Snežana Tasić
Muzeju Kozare u Prijedoru: Od crteža do akvarela na platnima

Prijedor - U Muzeju Kozare u Prijedoru otvorena je izložba radova članova Udruženja likovnih umjetnika Prijedora. Predsjednik udruženja Boris Eremić je rekao da je ovo treća, izložba na kojoj se publici predstavlja 24 autora, članova udruženja sa 37 radova.

- To je jedan generacijski i poetski presjek, od najstarijih do najmlađih  članova, tačnije presjek likovne scene grada Prijedora - istakao je Eremić.

On je dodao da je riječ o njihovim najnovijim radovima, koji do sada nisu izlagani, a rađeni su u raznolikim tehnikama, od akvarela, crteža do skulptura i mozaika.

Izložbu je otvorila načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Ljiljana Babić koja je istakla da ovo Udruženje u prethodne četiri godine, od kada je obnovljeno, predstavlja veoma značajan spoj genetike, pameti, mladosti i iskustva.

- S ponosom govorimo da Prijedor ima 30 akademskih slikara i još deset studenata na akademijama, tako da će grad Prijedor  i u narednom periodu pomagati rad ovog udruženja kako bismo i ubuduće ostali grad slikara, kako smo to bili stotinu godina unazad - kazala je Babićeva.

Jedan od najstarijih izlagača je slikar Dragan Topić koji je istakao da je zadatak udruženja da u narednom periodu privuče mlade autore.

- Sama činjenica da smo se i u ovim okolnostima  okupili  u ovom broju i pred publiku iznijeli nove radove, znak je da opstajemo i da ćemo trajati - kazao je Topić.

Selektor izložbe Milana Veinović iz Pančeva u katalogu ove izložbe zabilježila je da je u kulturološkom  ambijentu  grada Prijedora specifična pojava dvije generacije koje djeluju istovremeno u svojim različitim poetikama.

Izložba će u Muzeju Kozare biti otvorena do 10. septembra.

Mladi umjetnici

Da mladih članova udruženja ipak ima, potvrdila je i Nataša Kragulj, diplomirani grafičar kojoj je ovo bio prvi put da izlaže u Prijedoru.

- Počastvovana sam i veoma uzbuđena što sam prvi put u krugu prijedorskih umjetnika i eminentnih slikarskih imena ovog grada i što su moje dvije slike dio ove velike izložbe - kazala je Kraguljeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana