“Muzej Stare Hercegovine” u Foči: Otvorena izložba Elizabet Hjuz-Jovanović

R. Đe.
“Muzej Stare Hercegovine” u Foči: Otvorena izložba Elizabet Hjuz-Jovanović

Foča - Izložba umjetničkih radova pod nazivom “Priče iz duše” autorke Elizabet Hjuz-Jovanović, otvorena je u galeriji Muzeja stare Hercegovine u Foči. Pred publikom su se našli radovi koji su mješavina slika, crteža i ručno rađene štampe, a povezuje ih istraživanje unutrašnjih emocija i načina na koje one mogu biti vizuelno prikazane.

Prema autorkinim riječima, “Priče iz duše” su izložba, ne samo vizuelne umjetnosti, nego i alegorijskih priča.

- Svaki rad je minijaturna pozorišna scena kroz koju se istražuju unutrašnja borba, društvene frustracije i lična razmišljanja. Nadrealističke kompozicije, realizam i narodna umjetnost se prepliću i stvaraju vinjete koje zaviruju u dušu umjetnika i posmatrača - kazala je Hjuz-Jovanović. Ona je internacionalna umjetnica, pravoslavna je Amerikanka iz Masačusetsa. Od prošle godine živi i stvara u Foči, usvajajući običaje i način života. Svoje radove izlagala je u Njujorku, Pensilvaniji, Koloradu i Čikagu.

- Inspiraciju crpim najviše iz narodne umjetnosti Rusije, Ukrajine, Srbije, Turske. Moji radovi su kolaž raznoraznih misli, a pravac kome pripadaju mogao bi se nazvati nadrealističkim pristupom narodnoj umjetnosti. Dosta vremena provodim u etnografskim muzejima proučavajući drvenu rezbariju, ukrase i šare na tekstilu, narodnim nošnjama i tkaninama koji nose dosta emocija - rekla je Hjuz- Jovanović.

Izložba će biti otvorena do 13. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana