Muzej Republike Srpske u Banjaluci: Fenomen 3+1otvara novi izlagački prostor

Mirna Pijetlović
Muzej Republike Srpske u Banjaluci: Fenomen 3+1otvara novi izlagački prostor

Banjaluka - Akademski umjetnici u Republici Srpskoj dobiće na korišćenje još jedan izlagački prostor i to u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci, koji će biti svečano otvoren 29. juna u 19 časova izložbom slika i grafika banjalučkih umjetnika "3+1".

Kako su najavili iz Muzeja RS, izuzetna im je čast što imaju priliku da ponude umjetnicima prostor čiji će cilj biti promocija umjetničkog, a posebno likovnog stvaralaštva.

Kako su pojasnili za "Glas Srpske" iz ove kulturne institucije, novi izlagački prostor je namijenjen akademskim umjetnicima, a mogućnost izlaganja biće pružena i talentovanim studentima završnih godina akademija, uz preporuke stručnjaka iz oblasti umjetnosti.

- U eri uzdrmanih umjetničkih vrijednosti, izložbom u Muzeju RS, četiri banjalučka umjetnika otvaraju, oživljavaju i pokreću još jedan prostor namijenjen kulturnoj javnosti - istakli su iz Muzeja RS.

Izložba "3+1", čija je priprema u toku, prikazuje umjetnička dostignuća četvorice banjalučkih slikara: Boška Vukojevića, Zorana Egića, Mile Sredojevića i Mihaila Rakite, koji predstavljaju svojevrstan fenomen iste generacije.

Likovna atmosfera našeg prostora obilježena je ovim, često združenim imenima, još od 1972. godine, kada su učenici iz istog odjeljenja banjalučke Učiteljske škole Boško Vukojević, Zoran Egić i Mile Sredojević, zajedno maturirali.

- Akademsko školovanje Vukojević nastavlja u Novom Sadu, a Egiću i Sredojeviću se na sarajevskoj Akademiji pridružuje i Mihailo Rakita i naredne četiri decenije ova četiri umjetnika, četiri slikara i dalje brane "visoku kulturu" i značajno utiču na razvoj likovnih umjetnosti i umjetničkih orijentacija - pojasnili su iz Muzeja RS.

A koliko je svaki izlagački prostor namijenjen likovnom stvaralaštvu i te kako dragocjen, za "Glas Srpske" potvrđuje umjetnik Zoran Egić.

- Biće ovo prilika da svoja djela predstave umjetnici koji do sada nisu mogli da izlažu u drugim izlagačkim prostorima. Kada je riječ o izložbi "3+1", radi se isključivo o štafelajnom slikarstvu, za kojeg baš i nema mjesta u nekim drugim prostorima - kazao je Egić.

Napomenuo je da će ova izložba, za koju je recenziju napisao profesor dr Mladen Šukalo, biti svojevrstan omaž 40 godina stvaralačkog rada pomenutih umjetnika.

- Dobar dio svog života posvetio sam pedagoškom radu, a uz to sam se trudio da ne zapostavim ono stvaralačko u meni. Na izložbi će biti prikazano nekoliko mojih radova nastalih u tri ciklusa, a riječ je o pertretima, akvarelima i pejzažima - otkrio je nekoliko detalja o tome šta posjetioce očekuje na otvaranju izložbe u Muzeju RS u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana