Музеј Републике Српске у 2018. години: Од дигитализације грађе до надоградње крова

Александра Глишић
Музеј Републике Српске у 2018. години: Од дигитализације грађе до надоградње крова

Бањалука - Музеј Републике Српске послије успјешне године активно припрема нове пројекте, а већ крајем мјесеца почеће са дигитализацијом музејске грађе.

Овај пројекат радиће у сарадњи са Музејом Војводине из Србије и Историјским музејом Србије.

- Планирамо надоградњу равног крова Музеја Републике Српске у сарадњи са Народном и универзитетском библиотеком РС, а чврсто вјерујем да се такав пројекат може реализовати. Тиме бисмо коначно ријешили вишедеценијски проблем прокишњавања крова Музеја РС - рекао је директор Музеја Републике Српске Миладин Савић.

Подсјећа да се на почетку радног мандата у Музеју РС, у фебруару прошле године, сусрео са великим проблемом прокишњавања равног крова, што је угрожавало дио сталне изложбене поставке и дио простора за тематске и гостујуће изложбе.

- Међутим, уз помоћ сарадника за мање од два мјесеца дјелимично је саниран равни кров, а тиме и заштићен велики број предмета од непроцјењиве вриједности - каже Савић.

Напомиње да су прошле године у Музеју РС успјели да реализују велики број манифестација и гостовања изложби у другим музејима, а остварена је и важна међумузејска сарадња.

- Организоване су изложбе "Доба витештва", затим "Племенито" у организацији Удружења историчара. У оквиру манифестације "Дани Владе С. Милошевића 2017" у Банском двору је отворена изложба "Владо Милошевић - гудачки квартети". Услиједила је поставка "Живот кроз објектив" за Дан града Бањалуке, затим "Античка збирка Музеја РС II", "Усташка пропаганда (1941-1945)", те остале манифестације "Прољеће у музеју", Свјетски дан дјетета и друге - подсјетио је Савић.

Као једну од најважнијих изложби у 2017. наводи поставку Државног меморијалног музеја одбране и опсаде Лењинграда под називом "Опсада Лењинграда у фотографијама".

Од велике важности у 2018. години је гостовање Музеја РС у Руској Федерацији (Москва), са изложбом "Змијањски вез - свјетска културна баштина" аутора музејске савјетнице Данијеле Ђукановић, кустоса етнолога. Биће то прва изложба Музеја РС којом Музеј РС излази у Европу и свијет.

- За ову годину у плану је још више активности на промоцији Музеја РС и културног насљеђа РС. Узимајући у обзир да сам провео готово годину у овој институцији, мислим да. поред драгоцјених предмета, највеће богатство Музеја РС јесу стручни и сви остали радници, који могу одговорити сваком изазову и сваком задатку, а на које се озбиљан руководилац увијек може ослонити - истиче Савић.

Једну од најважнијих ствари, додаје, представља јачање просторних капацитета Музеја РС.

- Планирали смо реновирање одређеног броја канцеларија. Такође ћемо радити на побољшању приступачности Музеја РС лицима са инвалидитетом - казао је Савић.

Изложба "Од науке до илузије и назад" 

- Планирамо изложбу поводом Дана града Бањалуке, 22. априла, која ће сигурно због своје специфичности изазвати велико интересовање грађана Републике Српске и БиХ.

- Изложба носи назив "Од науке до илузије и назад" аутора Иване Панџић, кустоса археолога и Сање Пупац, кустоса етномузиколога - најавио је Миладин Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана