Музеј Козаре угостио Аутопортретe Марије Добријевић

Снежана Тасић
Музеј Козаре угостио Аутопортретe Марије Добријевић

Приједор - Изложба под називом "Аутопортрети" Марије Добријевић краси Музеј Козаре у Приједору, а обухвата дјела настала од 2012. до 2017. године.

Поставка, која је свечано отворена у сриједу увече, обухвата радове младе приједорске умјетнице којој је ово прво представљање у родном граду иако је већ имала три изложбе у Бањалуци.

- Ова изложба представља 160 радова различитих формата, од минијатура до великих формата рађених акрилом и оловком на папиру, на платнима и љепенци - каже Добријевићева.

Наглашава да су емоције њено главно изражајно средство и оно што је покреће да ради.

- Покушавам да своје унутрашње стање изразим кроз тај спољашњи израз лица - истакла је Добријевићева.

Објашњава да портрети нису реални, већ само неке карактерне особине показују да су то њени портрети који се са јачином емоције на неки начин мијењају.

Каже да размишљање о животу, о стварима које је окружују и које се догађају око ње, размишљање о прошлости, па и о самој себи, често у њој изазове негативне емоције које је подстичу на стварање.

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић истиче да ова установа инсистира на промоцији различитих умјетничких садржаја.

- Већа заступљеност ликовних садржаја је у предности брзине постављања изложбе, а с друге стране, ту су и млади аутори чија биографија није толико опширна колико је њихово стваралаштво. Они на овај начин добијају прилику да се представе јавности - рекао је Радоњић.

Додаје да је Марија Добријевић потврдила оно што се од ње очекивало, а то је јачина стваралачке енергије која је свој ликовни израз досегла кроз мноштво радова.

Награда

Марија Добријевић је још за вријеме студирања на бањалучкој Академији умјетности излагала једном самостално и више пута колективно, а учествовала је и на више ликовних колонија. Добила је 2011. године награду Академије умјетности за најбољи рад из наставног предмета сликање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана