Muzej Kozare iz Prijedora u 2018. godini: Kapitalne izložbe pred posjetiocima

Snežana Tasić
Muzej Kozare iz Prijedora u 2018. godini: Kapitalne izložbe pred posjetiocima

Prijedor - Muzej Kozare iz Prijedora je tokom 2017. godine organizovao osamnaest izložbi, među kojima su i postavke organizovane u Gradišci, Novom Gradu i Beogradu.

Direktor Muzeja Zoran Radonjić ističe da su sve samostalne izložbe bile rezultat konkursa za izlagačku sezonu 2017, koji je prvi put uveden u septembru 2015. godine.

- Tako smo svoje izlagačke prostore otvorili za domaće autore, mlade umjetnike, kvalitetno slikarstvo jednog slikara naivca, za "Staništa duha" Velimira Iliševića iz Švajcarske, ali i za obilježavanje određenih značajnih manifestacija kao što su Dan i Noć muzeja - kaže Radonjić, podsjećajući da su organizovali i izložbu posvećenu životu i radu Nikole Tesle.

Zadovoljan je brojem posjetilaca raznih događaja u Muzeju, a osim ljubitelje likovne umjetnosti, izložbe su zainteresovale i učenike prijedorskih osnovnih i srednjih škola.

Pored konkursa, Muzej Kozare za svaku izlagačku sezonu njeguje još jedan pristup kad je riječ o likovnim sadržajima, a to je da svake godine uputi poziv jednom ili dvojici značajnih afirmisanih autora za priređivanje izložbe u Muzeju.

- Ugostili smo i Zdravka Vajagića zbog njegove bogate stvaralačke biografije sa preko 60 godina uspješnog likovnog stvaralaštva, ali i pedagoškog iskustva. Vajagić je osnivač Akademije za umetnost i konzervaciju u Beogradu - kazao je Radonjić.

Dodaje da je postavljanjem stalne likovne izložbe u hodniku Muzeja u 2015. godini ova institucija postala mnogo zanimljivija posjetiocima.

U 2017. godini postavljena je i stalna etnološka izložba pod nazivom "Identitet, nasljeđe, naša nošnja" i skoro su u potpunosti završeni radovi na stalnoj arheološkoj postavci.

- Naša narodna nošnja i eksponati publici su predstavljeni na jedan nov, savremen, funkcionalno i estetski prihvatljiv način. Za razliku od prethodne etnološke postavke, zahvaljujući ogromnim vitrinama od stakla, sada se lutke sa narodnom nošnjom mogu pogledati detaljnije. Manje vitrine i izvrsno dizajnirani panoi koji prate ovu izložbu takođe predstavljaju praktično, jednostavno i zanimljivo upoznavanje sa našim identitetom i nasljeđem kroz narodnu nošnju - kazao je Radonjić.

Za početak izlagačke sezone u 2018. godini najavio je izložbu "Eparhija banjalučka u Drugom svjetskom ratu 1941-45" - Mučeništvo Srpske pravoslavne crkve u Bosanskoj Krajini" koja se organizuje u saradnji sa Arhivom Republike Srpske.

- Tu je i izložba "Beogradski atlas Jovana Cvijića" iz Muzeja grada Beograda, zatim izložba Boška Karanovića, te samostalne likovne postavke na osnovu konkursa za izlagačku sezonu 2018 - rekao je Radonjić.

Najavio je da će u aprilu na osnovu prošlogodišnje započete saradnje biti organizovana Likovna izložba radnog naslova "Iz Prijedora", tj. djela iz zbirke Muzeja Kozare biće predstavljena u Paviljonu Cvijete Zuzorić u Beogradu.

Konkurs za bijenale radova na papiru

Muzej Kozare iz Prijedora raspisao je konkurs za 2. međunarodno bijenale radova na papiru "Prijedor 2018", koji će biti otvoren do 15. marta. Pravo učešća imaju svi punoljetni likovni stvaraoci koji stvaraju u oblasti slikarstva, crteža, grafika, te fotografija i intermedija.

Prema propozicijama konkursa, slobodan je izbor tema i tehnika, a maksimalno dozvoljena dimenzija rada je format A4, isključivo na papiru. Nagrade bijenala su tri ravnopravne nagrade u iznosu od po 500 evra za svaku izložbenu kategoriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana