Музеј Козаре из Приједора у 2018. години: Капиталне изложбе пред посјетиоцима

Снежана Тасић
Музеј Козаре из Приједора у 2018. години: Капиталне изложбе пред посјетиоцима

Приједор - Музеј Козаре из Приједора је током 2017. године организовао осамнаест изложби, међу којима су и поставке организоване у Градишци, Новом Граду и Београду.

Директор Музеја Зоран Радоњић истиче да су све самосталне изложбе биле резултат конкурса за излагачку сезону 2017, који је први пут уведен у септембру 2015. године.

- Тако смо своје излагачке просторе отворили за домаће ауторе, младе умјетнике, квалитетно сликарство једног сликара наивца, за "Станишта духа" Велимира Илишевића из Швајцарске, али и за обиљежавање одређених значајних манифестација као што су Дан и Ноћ музеја - каже Радоњић, подсјећајући да су организовали и изложбу посвећену животу и раду Николе Тесле.

Задовољан је бројем посјетилаца разних догађаја у Музеју, а осим љубитеље ликовне умјетности, изложбе су заинтересовале и ученике приједорских основних и средњих школа.

Поред конкурса, Музеј Козаре за сваку излагачку сезону његује још један приступ кад је ријеч о ликовним садржајима, а то је да сваке године упути позив једном или двојици значајних афирмисаних аутора за приређивање изложбе у Музеју.

- Угостили смо и Здравка Вајагића због његове богате стваралачке биографије са преко 60 година успјешног ликовног стваралаштва, али и педагошког искуства. Вајагић је оснивач Академије за уметност и конзервацију у Београду - казао је Радоњић.

Додаје да је постављањем сталне ликовне изложбе у ходнику Музеја у 2015. години ова институција постала много занимљивија посјетиоцима.

У 2017. години постављена је и стална етнолошка изложба под називом "Идентитет, насљеђе, наша ношња" и скоро су у потпуности завршени радови на сталној археолошкој поставци.

- Наша народна ношња и експонати публици су представљени на један нов, савремен, функционално и естетски прихватљив начин. За разлику од претходне етнолошке поставке, захваљујући огромним витринама од стакла, сада се лутке са народном ношњом могу погледати детаљније. Мање витрине и изврсно дизајнирани панои који прате ову изложбу такође представљају практично, једноставно и занимљиво упознавање са нашим идентитетом и насљеђем кроз народну ношњу - казао је Радоњић.

За почетак излагачке сезоне у 2018. години најавио је изложбу "Епархија бањалучка у Другом свјетском рату 1941-45" - Мучеништво Српске православне цркве у Босанској Крајини" која се организује у сарадњи са Архивом Републике Српске.

- Ту је и изложба "Београдски атлас Јована Цвијића" из Музеја града Београда, затим изложба Бошка Карановића, те самосталне ликовне поставке на основу конкурса за излагачку сезону 2018 - рекао је Радоњић.

Најавио је да ће у априлу на основу прошлогодишње започете сарадње бити организована Ликовна изложба радног наслова "Из Приједора", тј. дјела из збирке Музеја Козаре биће представљена у Павиљону Цвијете Зузорић у Београду.

Конкурс за бијенале радова на папиру

Музеј Козаре из Приједора расписао је конкурс за 2. међународно бијенале радова на папиру "Приједор 2018", који ће бити отворен до 15. марта. Право учешћа имају сви пунољетни ликовни ствараоци који стварају у области сликарства, цртежа, графика, те фотографија и интермедија.

Према пропозицијама конкурса, слободан је избор тема и техника, а максимално дозвољена димензија рада је формат А4, искључиво на папиру. Награде бијенала су три равноправне награде у износу од по 500 евра за сваку изложбену категорију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана