Muzej Hercegovine proslavio 65. rođendan

Ratomir Mijanović
Muzej Hercegovine proslavio 65. rođendan

Trebinje - Muzej Hercegovine u Trebinju, jedna od najstarijih kulturnih ustanova u istočnoj Hercegovini, juče je obilježio značajan jubilej, 65 godina od osnivanja.

Zbirku Muzeja čini veliki broj eksponata koji potvrđuju da su na ovom području postojale različite kulture i civilizacije.

- Mnogo vrednih poklona, mnogo dobrih namera, mnogo dobrih reči ljudi sa područja cele Hercegovine i Trebinja čini danas ambijent Muzeja Hercegovine. Na ovom podsećanju ne možemo pomenuti sve naše saradnike niti sve ono što čuvamo i o čemu se brinemo, ono što istražujemo i proučavamo. Sve to činimo sa jednom posebnom pažnjom i privilegijom jer to čuvamo od naših predaka, od onih davnih od pre nekoliko hiljada godina, pa sve do ovih danas, za sve naše potomke koji će živeti ovde - rekla je direktorica Muzeja Hercegovine Ivana Grujić.

Ističe da dio etnološke zbirke čine pokloni mnogih hercegovačkih porodica. 

Ideja o osnivanju muzeja u Trebinju prvi put je potekla od velikog srpskog pjesnika i diplomate Kraljevine Jugoslavije Jovana Dučića, rođenog Trebinjca, koji je tridesetih godina 20. vijeka namjeravao da osnuje muzej u rodnom gradu.

Za tu svrhu pjesnik je u stranim zemljama, u kojima je službovao, sakupljao reljefe, skulpture, umjetničke slike iz raznih epoha i dopremao ih u Trebinje.

Tek 1952. godine osnovan je Sreski zavičajni muzej Trebinje. Od 1957. godine muzej funkcioniše na pravim muzeološkim osnovama, a područje njegovog djelovanja bila je jugoistočna Hercegovina.

Rađena su terenska istraživanja i prikupljanja, arheološka iskopavanja, otkupi eksponata. Sedamdesetih godina, pored nastavka stručne istraživačko-izložbene muzejske djelatnosti, počinje i izdavačka djelatnost. Muzej je objavio zbornike, istorijske knjige, a 1975. godine pokrenut je i časopis "Tribunija".

U Muzeju Hercegovine zastupljena su arheološko, umjetničko, istorijsko, etnološko i prirodnjačko odjeljenje. Svečanoj proslavi u Muzeju Hercegovine prisustvovali su episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

Osim Muzeja, 65. rođendan juče je proslavio i list "Glas Trebinja".

Brojni sadržaji

Pored osnovne muzeološke, izložbene, istraživačke, naučne, izdavačke, pedagoške i obrazovne djelatnosti, u Muzeju Hercegovine organizuju se brojni kulturni događaji. Posjetioci često imaju priliku da pogledaju nove izložbe i prisustvuju promocijama knjiga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana