Музеј Херцеговине прославио 65. рођендан

Ратомир Мијановић
Музеј Херцеговине прославио 65. рођендан

Требиње - Музеј Херцеговине у Требињу, једна од најстаријих културних установа у источној Херцеговини, јуче је обиљежио значајан јубилеј, 65 година од оснивања.

Збирку Музеја чини велики број експоната који потврђују да су на овом подручју постојале различите културе и цивилизације.

- Много вредних поклона, много добрих намера, много добрих речи људи са подручја целе Херцеговине и Требиња чини данас амбијент Музеја Херцеговине. На овом подсећању не можемо поменути све наше сараднике нити све оно што чувамо и о чему се бринемо, оно што истражујемо и проучавамо. Све то чинимо са једном посебном пажњом и привилегијом јер то чувамо од наших предака, од оних давних од пре неколико хиљада година, па све до ових данас, за све наше потомке који ће живети овде - рекла је директорица Музеја Херцеговине Ивана Грујић.

Истиче да дио етнолошке збирке чине поклони многих херцеговачких породица. 

Идеја о оснивању музеја у Требињу први пут је потекла од великог српског пјесника и дипломате Краљевине Југославије Јована Дучића, рођеног Требињца, који је тридесетих година 20. вијека намјеравао да оснује музеј у родном граду.

За ту сврху пјесник је у страним земљама, у којима је службовао, сакупљао рељефе, скулптуре, умјетничке слике из разних епоха и допремао их у Требиње.

Тек 1952. године основан је Срески завичајни музеј Требиње. Од 1957. године музеј функционише на правим музеолошким основама, а подручје његовог дјеловања била је југоисточна Херцеговина.

Рађена су теренска истраживања и прикупљања, археолошка ископавања, откупи експоната. Седамдесетих година, поред наставка стручне истраживачко-изложбене музејске дјелатности, почиње и издавачка дјелатност. Музеј је објавио зборнике, историјске књиге, а 1975. године покренут је и часопис "Трибунија".

У Музеју Херцеговине заступљена су археолошко, умјетничко, историјско, етнолошко и природњачко одјељење. Свечаној прослави у Музеју Херцеговине присуствовали су епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије и градоначелник Требиња Лука Петровић.

Осим Музеја, 65. рођендан јуче је прославио и лист "Глас Требиња".

Бројни садржаји

Поред основне музеолошке, изложбене, истраживачке, научне, издавачке, педагошке и образовне дјелатности, у Музеју Херцеговине организују се бројни културни догађаји. Посјетиоци често имају прилику да погледају нове изложбе и присуствују промоцијама књига.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана