Munkov Krik- slika koju čujemo

Agencije
Munkov Krik- slika koju čujemo

Oslo - Ispijena figura nalik ljudskoj, neodređenog pola i starosnog doba, odjevena u crno, sa glavom među rukama, bez kose, bez identiteta, sa samo naznačenim crtama lica, ali dovoljnim da prikažu grimasu koja se ne zaboravlja.

Crveno nebo i modra rijeka stapaju se, čineći pozadinu koja kao da pulsira u ritmu izušćenog vriska. I sama figura izvija se pod silinom ovog zvuka.

Upravo opisani prizor fabula je slike "Krik", koja predstavlja jedno od najpoznatijih djela moderne umjetnosti, a čiji je tvorac slikar Edvard Munk. Slika koju možemo čuti gledajući je, kao da se nalazimo ispred osobe koja vrišti iz sve snage. Ili smo, možda, mi sami ta osoba i posmatramo sebe u ogledalu. Svejedno, utisak je snažan, jeziv i hipnotiše.

Radi se o slikaru koji je znao vješto i bez ustezanja da vizuelizuje najskrivenije uglove svoje psihe. I kao takav, imao je značajan uticaj na slikare ekspresionizma u Njemačkoj, srednjoj i sjevernoj Evropi. Njegova djela prepoznatljiva su po neprijatnoj atmosferi i nerijetko morbidnim scenama. Neporecivo je da u svakom od nas podjednako postoje prijatna i neprijatna osjećanja međusobno se boreći za prevlast. U Munkovom slučaju, preovlađivale su psihička nestabilnost, strah, depresija i ljubomora. Predstavljajući, vjerovatno, posljedicu teškog djetinjstva i života.

Edvard Munk rođen je 12. decembra 1863. u Norveškoj i rastao je okružen smrću, bolešću i vjerskim fanatizmom svoga oca. Još dok je bio vrlo mali njegova majka, a potom i sestra preminule su od posljedica tuberkuloze. Druga njegova sestra imala je psihičke probleme. Povrh svega, odrastao je okružen bolesnom djecom iz siromašnih porodica koju je njegov otac, inače ljekar, besplatno liječio načinivši od porodične kuće ordinaciju. I on sam bio je krhkog zdravlja čitavog života. Bolesno dijete, majka koja umire, uzglavlje pokojnika bili su prečesti motivi njegovih djela, obojeni sumornim bojama.

Žene

Edvard Munk je i u emotivnim odnosima sa ženama često nailazio na probleme. Sve prolazne avanture koje je imao sa ženama, nerijetko i udatim, završavale su se burno ostavljajući ga isfrustriranog, depresivnog, ljubomornog. Konzumirajući alkohol i kockajući se tražio je utjehu. Na svojim slikama žene prikazuje ili kao krhka stvorenja ili kao vampirice i ubice koje progone muškarca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana